Aceasta prajitura este un desert traditional ce combina gustul fin al branzei cu aroma dulce-acrisoara a prunelor coapte. Perfecta pentru orice ocazie, prajitura bunicii va va cuceri prin simplitate si gustul sau autentic.
Ingrediente aluat:
250 g faina
150 g zahar tos
150 g unt
3-4 galbenusuri
2 lingurite rase de praf de copt
un praf de sare
Ingrediente umplutura de branza:
1 kg branza de vaci (eu am folosit putin mai mult pentru a folosi ce aveam)
1 budinca de smantana sau vanilie (40 g)
aproximativ 250 g zahar tos
6 oua
250 g smantana pentru frisca
zahar pudra dupa gust
Ingrediente strat de prune:
1,5 kg prune
aproximativ 100 g zahar tos
2-3 linguri de gris
De asemenea:
3 linguri pesmet
Mod de preparare:
- Strat de prune:
Curatati si scoateti samburii prunelor. Asezati-le pe o tava si presarati zahar peste ele. Coaceti in cuptorul preincalzit la 200°C timp de 15-20 de minute, amestecand ocazional. Dupa coacere, scurgeti sucul in exces si amestecati prunele cu gris. Lasati-le sa se raceasca. - Aluat:
Amestecati ingredientele pentru aluat. Presarati faina cernuta cu praf de copt pe o suprafata de lucru. Taiati untul in cuburi si il adaugati peste faina. Mixati galbenusurile cu zaharul si adaugati-le in aluat, impreuna cu un praf de sare. Amestecati toate ingredientele cu un cutit, apoi framantati usor cu mainile. - Umplutura de branza:
Bateti galbenusurile cu zaharul. Adaugati branza amestecata cu pudra de budinca si smantana batuta cu putin zahar pudra. La final, incorporati usor albusurile batute spuma. - Asamblarea prajiturii:
Intindeti aluatul si asezati-l pe fundul tavii. Presarati pesmet peste aluat, apoi adaugati stratul de prune pregatit anterior. Turnati deasupra compozitia de branza.
Coaceti in cuptorul preincalzit la 180°C timp de aproximativ 1 ora. Verificati cu o scobitoare stadiul de coacere.
Dupa ce s-a racit, prajitura poate fi pudrata cu zahar sau glazurata cu ciocolata.
Aceasta prajitura iti va aduce aminte de aromele copilariei!