Prajitura delicioasa cu prune din caietul de retete al bunicii

Prajitura delicioasa cu prune din caietul de retete al bunicii

Aceasta prajitura este un desert traditional ce combina gustul fin al branzei cu aroma dulce-acrisoara a prunelor coapte. Perfecta pentru orice ocazie, prajitura bunicii va va cuceri prin simplitate si gustul sau autentic.

Ingrediente aluat:
250 g faina
150 g zahar tos
150 g unt
3-4 galbenusuri
2 lingurite rase de praf de copt
un praf de sare

Ingrediente umplutura de branza:
1 kg branza de vaci (eu am folosit putin mai mult pentru a folosi ce aveam)
1 budinca de smantana sau vanilie (40 g)
aproximativ 250 g zahar tos
6 oua
250 g smantana pentru frisca
zahar pudra dupa gust

Ingrediente strat de prune:
1,5 kg prune
aproximativ 100 g zahar tos
2-3 linguri de gris

De asemenea:
3 linguri pesmet

Mod de preparare:

  1. Strat de prune:
    Curatati si scoateti samburii prunelor. Asezati-le pe o tava si presarati zahar peste ele. Coaceti in cuptorul preincalzit la 200°C timp de 15-20 de minute, amestecand ocazional. Dupa coacere, scurgeti sucul in exces si amestecati prunele cu gris. Lasati-le sa se raceasca.
  2. Aluat:
    Amestecati ingredientele pentru aluat. Presarati faina cernuta cu praf de copt pe o suprafata de lucru. Taiati untul in cuburi si il adaugati peste faina. Mixati galbenusurile cu zaharul si adaugati-le in aluat, impreuna cu un praf de sare. Amestecati toate ingredientele cu un cutit, apoi framantati usor cu mainile.
  3. Umplutura de branza:
    Bateti galbenusurile cu zaharul. Adaugati branza amestecata cu pudra de budinca si smantana batuta cu putin zahar pudra. La final, incorporati usor albusurile batute spuma.
  4. Asamblarea prajiturii:
    Intindeti aluatul si asezati-l pe fundul tavii. Presarati pesmet peste aluat, apoi adaugati stratul de prune pregatit anterior. Turnati deasupra compozitia de branza.

Coaceti in cuptorul preincalzit la 180°C timp de aproximativ 1 ora. Verificati cu o scobitoare stadiul de coacere.
Dupa ce s-a racit, prajitura poate fi pudrata cu zahar sau glazurata cu ciocolata.

Aceasta prajitura iti va aduce aminte de aromele copilariei!