Prajitura “Fantezie de Lamaie” – Un desert pufos si aromat

Prajitura “Fantezie de Lamaie” – Un desert pufos si aromat

Prajitura „Fantezie de Lamaie” combina blatul pufos de pandispan cu o crema fina de lamaie, gelatina racoritoare si o crema de frisca aerata. Este un desert ideal pentru a incanta simturile, avand un gust proaspat. Prepararea sa este mai complexa, dar rezultatul merita fiecare pas.

Ingrediente pentru pandispan:
3 oua (marime L)
120 g zahar
120 g faina alba
1/2 lingurita praf de copt
Ingrediente pentru crema de lamaie:
3 lamai
3 galbenusuri
200 g zahar
1 pliculet zahar vanilat
2 plicuri budinca de frisca (fara zahar)
20 g faina alba
10 g amidon de cartofi
apa
200 g unt
Ingrediente pentru crema de frisca:
500 ml smantana pentru frisca (30% grasime)
2 plicuri de gelatina de lamaie
In plus:
2 plicuri de gelatina de lamaie (pentru stratul de deasupra)
Sirop pentru insiroparea blatului (ex. cappuccino cu aroma de vanilie)

Mod de preparare

Crema de lamaie:
Stoarce sucul din lamai si completeaza cu apa pana ajungi la 625 ml in total.
Toarna acest amestec intr-o cratita, adauga zaharul si zaharul vanilat, apoi pune-l la fiert, amestecand continuu.
Intr-un castron, amesteca galbenusurile cu 125 ml apa si adauga faina si budinca pana obtii o consistenta omogena.
Toarna amestecul de galbenusuri in lichidul care fierbe, amestecand constant, si gateste-l pana se ingroasa, aproximativ 1 minut.
Dupa ce crema s-a ingrosat, ia-o de pe foc, acopera cu folie alimentara si las-o sa se raceasca complet (ideal, lasa crema peste noapte sa se raceasca).
Prepararea pandispanului:
Bate albusurile spuma tare, adaugand treptat zaharul.
Incorporeaza galbenusurile, iar apoi adauga faina amestecata cu praful de copt, amestecand usor cu o spatula.
Toarna compozitia intr-o tava (36×24 cm) tapetata cu hartie de copt si coace in cuptorul preincalzit la 180°C timp de aproximativ 25 de minute.
Lasa blatul sa se raceasca complet, apoi scoate-l din tava, indeparteaza hartia si pune-l inapoi in tava.
Pregatirea jeleului de lamaie:
Dizolva doua plicuri de gelatina de lamaie in 625 ml apa fierbinte si las-o sa se raceasca.
Crema de lamaie cu unt:
Mixeaza untul moale pana devine pufos, apoi adauga treptat crema de lamaie racita, lingura cu lingura, pana obtii o consistenta fina si omogena. Intinde aceasta crema uniform peste pandispanul racit.
Stratul de jeleu:
Toarna jeleul de lamaie usor inchegat peste crema de lamaie.
Crema de frisca:
Dizolva cele doua plicuri de gelatina de lamaie in 375 ml apa fierbinte si lasa-le sa se raceasca pana ajung la temperatura camerei.
Bate smantana pentru frisca pana se intareste, apoi incorporeaza jeleul racit, mixand scurt pana la omogenizare.
Cand crema de frisca incepe sa se intareasca, intinde-o peste jeleul de lamaie.
Finalizare:
Decoreaza prajitura cu modele realizate cu o furculita.
Lasa prajitura la rece pentru cel putin o noapte inainte de a o servi, pentru a se fragezi si pentru ca aromele sa se intensifice.

Sfat: Pentru o prajitura cu o aroma deosebita, foloseste sirop de cappuccino pentru a insiropa blatul. Fantezia de lamaie este si mai gustoasa daca este lasata peste noapte in frigider. Pofta buna!