Prajitura fara coacere cu blat de biscuiti si crema de lamaie

Aceasta prajitura cu crema de lamaie si glazura de ciocolata este o alegere perfecta pentru momentele in care vrei sa te rasfeti cu un desert rafinat, dar usor de preparat. Combinand textura crocanta a biscuitilor cu cremozitatea dulce-acrisoara a cremei de lamaie si finetea glazurii de ciocolata, aceasta reteta aduce un echilibru perfect intre aroma si consistenta.

Prajitura fara coacere cu blat de biscuiti si crema de lamaie

Ingrediente pentru blat:
36 biscuiti simpli
200 ml lapte condensat
150 g ciocolata cu alune sau fistic

Ingrediente pentru crema:
120 ml zeama de lamaie (circa 12 lingurite)
200 ml lapte condensate
180g unt cu 80% grasime
2 linguri faina sau 1 lingurita de amidon alimentar
7 linguri zahar
1 praf de sare
1 pliculet zahar vanilat

Ingrediente pentru glazura:
350 g ciocolata de menaj
2 linguri de ulei

Mod de preparare

Prepararea blatului:
Intr-un vas, se combina 200 ml de lapte condensat cu bucatele de ciocolata si se incalzeste amestecul pe foc mic, amestecand constant pentru a preveni lipirea. Odata ce ciocolata s-a topit complet, se opreste focul si se lasa sosul sa se raceasca la temperatura camerei. Intre timp, se rup biscuitii in bucati mici. Dupa ce sosul s-a racit, se adauga biscuitii si se amesteca bine pana cand compozitia devine omogena. Compozitia se transfera intr-o tava de 31 x 12,5 cm, se niveleaza si se preseaza usor cu o lingura, apoi se da la rece pana la prepararea cremei.

Prepararea cremei:
Intr-o cratita, se amesteca laptele condensat cu zaharul, sucul de lamaie, faina (sau amidonul alimentar) si zaharul vanilat. Se pune pe foc si se amesteca continuu pana cand crema incepe sa se ingroase. Daca folositi lamai bio cu coaja comestibila, puteti adauga si coaja rasa de lamaie in compozitie. Dupa ce crema s-a ingrosat, se lasa sa se raceasca, apoi se incorporeaza untul la temperatura camerei si se mixeaza timp de 1-2 minute, pana la obtinerea unei creme fine. Este esential ca atat crema, cat si untul sa fie la aceeasi temperatura pentru a preveni separarea.

Prepararea glazurii:
Ciocolata se rupe in bucati mici si se pune intr-un bol metalic, peste care se adauga uleiul. Se topeste ciocolata la bain-marie, amestecand pana cand devine lichida si omogena. Glazura se lasa sa se raceasca complet.

Cu o rabdare de cateva ore pentru racirea in frigider, aceasta prajitura se transforma intr-un desert decadent si irezistibil. Este desertul ideal pentru ocazii speciale sau pentru a aduce un strop de savoare la mesele de zi cu zi. Invita-ti familia si prietenii sa guste din aceasta delicioasa combinatie de arome si cu siguranta vor cere si a doua portie!

Deliciul Turcesc Adorat de Toti: Prajitura din Antalya

Deliciul Turcesc Adorat de Toti: Prajitura din Antalya

Ingrediente pentru Blat:
3 oua
150 g zahar
80 ml ulei
200 ml lapte
1 plic zahar vanilat
1 plic praf de copt
30 g pudra de cacao
190 g faina

Ingrediente pentru Sirop:
200 ml lapte
15 g pudra de cacao

Ingrediente pentru Stratul cu Frisca:
550 ml frisca lichida
50 g zahar pudra

Ingrediente pentru Glazura:
250 ml frisca lichida
200 g ciocolata neagra

Mod de Preparare

Prepararea Blatului:
Bate ouale impreuna cu zaharul pana cand obtii o compozitie pufoasa si de culoare deschisa. Adauga treptat laptele, uleiul, si faina amestecata cu cacao si praf de copt, cernuta in prealabil. Toarna aluatul intr-o tava de 23×30 cm, unsa cu ulei, si coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 20 de minute.
Prepararea Siropului:
Incalzeste laptele impreuna cu pudra de cacao pana cand atinge punctul de fierbere. Amesteca bine, apoi lasa sa se raceasca usor.
Montarea Straturilor:
Dupa ce scoti blatul din cuptor, inteapa-l cu o furculita in mai multe locuri si toarna siropul fierbinte peste el. Lasa prajitura sa se raceasca complet.
Prepararea Stratului de Frisca:
Bate frisca pana cand obtii o spuma tare, adaugand treptat zaharul pudra. Intinde amestecul de frisca pe blatul racit.
Prepararea Glazurii:
Topeste ciocolata in frisca lichida incalzita, amestecand pana devine un amestec omogen. Dupa ce s-a racit putin, toarna glazura peste stratul de frisca.
Finalizarea:
Lasa prajitura la frigider pentru cel putin 4 ore, astfel incat aromele sa se intrepatrunda si textura sa devina ferma inainte de a o servi.