Prajitura festiva cu aluat pufos si umplutura cu gem de caise

Prajitura festiva cu aluat pufos si umplutura cu gem de caise

Ingrediente pentru aluat:
Pentru o tava de 27×38 cm
100 ml lapte
5 g zahar
20 g drojdie proaspata
400 g faina
1 varf de cutit bicarbonat de sodiu
1 praf de sare
150 g unt
1 ou
1 galbenus de ou
Pentru umplutura:
1 borcan (350 g) gem de caise
300 g nuca macinata
200 g zahar pudra
1 lamaie (coaja rasa)
200 ml lapte
50 ml esenta de rom
30 g zahar
150 g nuci intregi
Pentru glazura:
200 g ciocolata neagra pentru desert
2 linguri ulei

Mod de preparare

  1. Pregatirea aluatului:
    Incalzeste usor laptele si dizolva zaharul in el, apoi adauga drojdia si las-o sa creasca (aproximativ 10 minute).
    Cerne faina pe o suprafata de lucru, amestec-o cu bicarbonatul si praful de sare, apoi incorporeaza untul, frecandu-l cu mainile pana obtii o textura nisipoasa.
    Adauga oul, galbenusul si drojdia activata, framantand pana obtii un aluat elastic si omogen.
    Imparte aluatul in 3 bile egale, acopera-le si lasa-le la dospit timp de 30 de minute.
  2. Pregatirea umpluturii:
    Amesteca nuca macinata cu zaharul pudra si coaja rasa de lamaie.
    Marunteste nucile intregi grosier, folosind un cutit sau un robot de bucatarie.
    Incalzeste laptele, adauga esenta de rom, zaharul si nucile maruntite, lasandu-le sa fiarba la foc mic 5-6 minute, apoi lasa compozitia sa se raceasca.
  3. Asamblarea prajiturii:
    Intinde prima bila de aluat la dimensiunea tavii si pune-o in tava tapetata cu hartie de copt.
    Intinde jumatate din gemul de caise peste aluat, apoi presara jumatate din nuca macinata amestecata cu zahar si coaja de lamaie. Adauga jumatate din nucile fierte in lapte, bine scurse.
    Acopera cu a doua foaie de aluat, presand usor, si repeta straturile de gem, nuca macinata si nuci fierte.
    Termina cu ultima foaie de aluat, care trebuie intinsa putin mai mare, deoarece se va strange in timpul coacerii.
    Lasa prajitura asamblata sa se odihneasca 30 de minute.
  4. Coacerea:
    Pune tava in cuptorul rece si seteaza temperatura la 180°C.
    Coace prajitura timp de aproximativ 50 de minute. Dupa 25 de minute, acopera-o cu hartie de copt pentru a preveni arderea suprafetei.
    Scoate prajitura din cuptor si las-o sa se raceasca putin, apoi rastoarn-o cu grija pe o alta tava, astfel incat baza sa devina partea superioara.
  5. Pregatirea glazurii:
    Topeste ciocolata impreuna cu uleiul pe baie de aburi, amestecand pana devine omogena.
    Toarna glazura peste prajitura racita (pe partea care a fost baza) si intinde uniform. Daca doresti, creeaza un model ondulat pe suprafata glazurii inainte sa se intareasca.
  6. Servirea:
    Lasa prajitura sa stea la rece cel putin 3-4 ore (ideal peste noapte) inainte de a o taia in patrate egale.
    Aceasta prajitura spectaculoasa este ideala pentru a impresiona oaspetii si pentru a transforma orice masa festiva intr-un succes memorabil!