Prajitura Figaro cu Gem de Caise si Bezea cu Nuca

Prajitura Figaro cu Gem de Caise si Bezea cu Nuca

Ingrediente pentru Aluat Fraged:
200 g unt (80% grasime), foarte rece
4 galbenusuri reci
500 g faina
1 plic zahar vanilat
Un praf de sare
80 g zahar
3-4 linguri apa rece

Ingrediente pentru Umplutura:
300 g gem de caise

Ingrediente pentru Bezea:
8 albusuri
200 g zahar
Un praf de sare
200 g nuca macinata
1 lingurita zahar pudra pentru crusta

Mod de Preparare:

Pregatirea Aluatului:
Intr-un bol mare, combina faina cu untul taiat cubulete, zaharul si sarea, amestecand pana obtii un amestec asemanator nisipului. Daca aluatul pare prea uscat, adauga putina apa rece pentru a-l lega.
Inveleste aluatul in folie alimentara si lasa-l la frigider timp de 15 minute.

Pregatirea Bezelei cu Nuca:
Bate albusurile cu un strop de sare pana obtii o spuma consistenta. Adauga zaharul treptat si continua sa bati pana cand bezeaua devine ferma si stralucitoare.
Incorporeaza usor nuca macinata, amestecand cu miscari lente de jos in sus pentru a pastra aerul in bezea.

Asamblarea Prajiturii:
Intinde aluatul pe o hartie de copt si transfera-l intr-o tava. Inteapa-l usor cu o furculita si coace-l la 200°C timp de 15 minute, pana devine usor auriu.
Dupa ce scoti blatul din cuptor, intinde gemul de caise pe suprafata acestuia.
Pune bezeaua cu nuca peste stratul de gem si uniformizeaza cu grija. Presara putin zahar pudra deasupra pentru un plus de crocant.
Reintrodu tava in cuptor si coace la 140°C pentru aproximativ 20 de minute, pana cand bezeaua capata o nuanta aurie.

Servirea:
Lasa prajitura sa se raceasca complet inainte de a o taia in portii. Foloseste un cutit bine ascutit pentru a pastra integritatea bezelei si a evita sfaramarea acesteia.

RETETA BONUS -> Tort Raffaelo

Tort Raffaello

Ingrediente pentru o tava de 24×36 cm

Blat alb:
4 oua
1 cana de zahar
2 linguri de apa
0,5 cana de faina obisnuita
0,5 cana de faina de cartofi
1 lingurita de praf de copt

Strat de cocos:
5 albusuri
¾ cana de zahar
1 lingura rasa de faina de cartofi
Un praf de praf de copt
200 g de cocos

Crema de cafea:
2,5 pachete de unt
3 linguri de cafea instant
1 litru de lapte
2 budinci de vanilie
1 lingura de faina de cartofi
1 lingura de faina alba
5 galbenusuri
5 linguri de zahar

Frisca:
0,5 litri de smantana de 30% grasime
2 plicuri de frisca instant
1 cana de lichior de oua
1 pachet de piscoturi
3 linguri de cocos
1 ciocolata alba
2 linguri de gelatina dizolvata in 0,5 cana de apa

Mod de preparare:

Blatul: Bateti albusurile spuma, adaugati zaharul si galbenusurile. Incorporati apa in amestecul pufos. Incorporati cu grija faina si praful de copt. Coaceti la 180˚C timp de aproximativ 15 minute. Repetati pentru a obtine doua blaturi.

Stratul de cocos: Bateti albusurile spuma, adaugati treptat zaharul. Incorporati ingredientele uscate in masa spumoasa si amestecati usor. Coaceti timp de aproximativ 30 de minute la 180°C.

Crema: Fierbeti jumatate din lapte cu zaharul. Amestecati restul laptelui cu faina, budinca si galbenusurile. Fierbeti budinca si lasati-o sa se raceasca. Frecati untul pana devine cremos, apoi incorporati budinca. La final, adaugati cafeaua instant preparata si racita, impreuna cu alcoolul. Impartiti crema in 3 parti.

Frisca: Sfaramati piscoturile, razuiti ciocolata. Amestecati piscoturile sfaramate, ciocolata si cocosul. Bateti smantana racita cu frisca instant pana devine ferma. Adaugati lichiorul de oua si ingredientele uscate. La final, incorporati gelatina racita si amestecati bine.

Asamblare: Asezati in ordine: blat, crema, bezea de cocos, crema, blat, crema, frisca. Presarati generos cu cocos deasupra.