
Daca iti plac deserturile cu branza dulce, aceasta prajitura cu aluat fraged tip Linzer, strat de gem acrisor si crema fina de branza este exact ce cauti. Se face usor, are un gust delicat si o textura care se topeste in gura. Ideala pentru o zi speciala sau o cafea de duminica.
Ingrediente pentru aluat:
250 g faina semigrisata*
250 g faina alba
130 g zahar pudra
2 oua
1 plic praf de copt
250 g unt
45 g lapte (aprox. 3 linguri)
Pentru umplutura:
750 g branza dulce de vaci fina
2 plicuri zahar vanilat
1 plic budinca de vanilie (40 g)
1 lingura zahar pudra
Alte ingrediente:
150 g gem de coacaze (sau alt gem acrisor)
Zahar pudra pentru decor
Mod de preparare:
Prepararea aluatului:
Intr-un bol mare, se amesteca cele doua tipuri de faina cu praful de copt si zaharul pudra. Se adauga ouale, untul rece taiat cubulete si laptele. Se framanta rapid pana se obtine un aluat neted. Se inveleste in folie alimentara si se lasa la rece aproximativ 2 ore.
Umplutura:
Se amesteca branza dulce cu zaharul vanilat, pudra de budinca si zaharul pudra pana se obtine o compozitie omogena.
Asamblare:
Se imparte aluatul in doua parti egale. Se intinde prima parte intr-o foaie care se asaza intr-o tava unsa si tapetata cu faina. Se intinde un strat subtire de gem, apoi se toarna umplutura de branza si se niveleaza.
Finalizare:
Se intinde a doua foaie de aluat si se asaza deasupra, se inteapa din loc in loc cu o furculita pentru a permite aerului sa iasa in timpul coacerii.
Coacere:
Se coace in cuptor preincalzit la 180°C timp de 30–40 de minute, pana capata o culoare aurie.
Dupa coacere:
Se lasa la racit si se presara zahar pudra deasupra. Se taie dupa preferinta.
✅ Optiuni de inlocuire pentru faina semigrisata:
Faina alba universala (000)
Poti folosi 100% faina alba (adica in total 500 g faina alba). Aluatul va iesi la fel de fraged, doar un pic mai fin ca textura.
Faina alba + gris fin (1:1)
Amesteca 250 g faina alba cu 250 g gris fin de grau. Grisul ofera o textura usor nisipoasa, apropiata de cea originala.
Faina pentru patiserie (tip 450)
Daca gasesti faina pentru prajituri sau patiserie, aceasta este si mai fina decat cea universala si merge perfect in retete de aluat fraged.
Faina de orez (pentru o varianta fara gluten)
Daca vrei o versiune fara gluten, poti incerca 250 g faina de orez + 250 g amidon de porumb (sau de cartofi). Textura va fi foarte frageda, insa ceva mai sfaramicioasa.
💡 Sfat: Orice varianta ai alege, daca aluatul iese prea moale sau prea sfaramicios, adauga o lingura-doua de faina in plus sau, din contra, o lingura de lapte, pana ai o compozitie usor modelabila.