Ingrediente pentru blat:
4 oua
3 linguri de zahar vanilat
Un praf de sare
1 lingura de suc de lamaie
3/4 cana de faina (aproximativ 100 g)
1 lingurita rasa de praf de copt (optional)
Alte ingrediente:
1 cutie de lapte condensat
500 ml smantana pentru frisca (30-36% grasime)
4 linguri cu varf de lapte praf
1 lingura de gelatina
1/2 cana de lapte (aproximativ 125 ml)
Zahar, dupa gust
Cateva picaturi de esenta de vanilie
4-5 linguri de gem acrisor
Cateva bucati de ciocolata pentru decor
Mod de preparare:
Pune cutia de lapte condensat intr-o cratita, acoper-o cu apa si fierbe-o timp de 2 ore la foc mic. Completeaza apa pe masura ce scade. Va iesi un caramel delicios. Daca doresti, poti folosi caramel gata preparat.
Prepararea blatului:
Separa albusurile de galbenusuri.
Bate albusurile cu un praf de sare pana obtii o spuma ferma. Adauga treptat zaharul si mixeaza pana se dizolva complet.
Incorporeaza galbenusurile, unul cate unul, amestecand usor.
Cerne faina impreuna cu praful de copt (daca folosesti) si incorporeaza-le treptat, impreuna cu sucul de lamaie, amestecand delicat cu o spatula.
Toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si presarata cu faina, apoi niveleaza. Coace blatul in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 10-12 minute.
Dupa ce blatul s-a racit, taie-l in trei foi subtiri.
Incalzeste gemul intr-o cratita, adaugand 2-3 linguri de apa, pentru a-l fluidiza. Cu aceasta compozitie, unge fiecare strat de blat pe o parte, pentru a-l hidrata.
Prepararea cremei:
Pune gelatina in lapte si las-o sa se hidrateze. Apoi, incalzeste usor compozitia pana ce gelatina se dizolva complet. Lasa sa se raceasca.
Bate smantana pentru frisca pana devine ferma, apoi adauga treptat laptele praf, esenta de vanilie si zahar dupa gust, mixand la viteza redusa.
La final, toarna gelatina racita in fir subtire, continuand sa mixezi.
Asamblarea prajiturii:
Asaza prima foaie de blat cu partea unsa cu gem in sus. Intinde peste aceasta 1/3 din crema, apoi adauga cateva „picaturi” de caramel cu ajutorul unei lingurite.
Repeta procesul cu a doua foaie de blat, 1/3 din crema si alte picaturi de caramel.
Adauga ultima foaie de blat, intinde uniform restul de crema si decoreaza cu caramel, amestecand usor suprafata cu o furculita pentru un efect marmorat.
Decorare:
Presara deasupra ciocolata rasa. Pune prajitura in frigider timp de cel putin 2 ore, pentru a se intari si a se omogeniza straturile.
Prajitura „Monika” este ideala pentru orice ocazie speciala, avand un gust delicat, echilibrat intre dulce si acrisor. Din aceasta reteta vei obtine aproximativ 12 portii generoase. Pofta buna!