Prajitura Norul cu Zmeura – Desertul cu Spuma de Fructe si Bezea

Prajitura Norul cu Zmeura – Desertul cu Spuma de Fructe si Bezea

Prajitura „Norul cu Zmeura” isi merita numele datorita texturii sale usoare si aerate. Cu straturi de bezea crocanta, crema delicata si o umplutura dulce-acrisoara de zmeura, aceasta prajitura este perfecta pentru a incanta pe oricine la evenimente speciale sau in momentele de rasfat.

Ingrediente (pentru o tava de 25×35 cm)

Pentru aluatul fraged:
5 galbenusuri (albusurile se pastreaza pentru bezea)
3 linguri zahar pudra
1 lingurita praf de copt
1 plic zahar vanilat
100 g unt
375 g faina pentru prajituri
Pentru stratul de zmeura si gelatina:
500 g zmeura (proaspata sau congelata)
3 plicuri gelatina (eventual cu aroma de zmeura)
875 ml apa
Pentru crema:
650 ml smantana pentru frisca (30-36% grasime)
250 g crema de branza sau mascarpone
1,5 linguri gelatina
125 ml apa
90 g zahar pudra
Pentru bezea:
5 albusuri
un praf de sare
2 linguri amidon de porumb
200 g zahar
2 linguri otet de vin sau de mere (optional)
fulgi de migdale pentru decor

Mod de Preparare

Prepararea blatului fraged:
Framanta galbenusurile cu zaharul pudra, praful de copt, zaharul vanilat, untul si faina pana obtii un aluat omogen.
Tapeteaza o tava cu hartie de copt si intinde aluatul in strat uniform pe fundul tavii.
Coace blatul la 180°C timp de 10-15 minute, pana devine usor auriu. Scoate-l din tava si lasa-l sa se raceasca.
Prepararea bezelei:
Preincalzeste cuptorul la 140°C. Tapeteaza din nou tava cu hartie de copt.
Bate albusurile cu un praf de sare pana devin spuma tare, adauga treptat zaharul si continua sa mixezi pana cand zaharul se topeste.
Adauga amidonul si otetul, mixand bine. Toarna bezeaua in tava, presara fulgii de migdale deasupra si usuca la 140°C timp de 1,5 ore, pana devine crocanta. Lasa sa se raceasca in cuptorul oprit.
Asamblarea cu strat de zmeura:
Dizolva gelatina de zmeura in apa fierbinte si las-o sa se raceasca usor. Adauga zmeura si amesteca. Cand incepe sa se inchege, toarn-o peste blatul fraged si pune totul la rece pana cand stratul se solidifica complet.
Prepararea cremei de frisca si mascarpone:
Dizolva gelatina in apa fierbinte, amestecand pana la omogenizare, si las-o sa se raceasca.
Bate smantana pentru frisca pana se intareste, adauga zaharul pudra si crema de branza, apoi mixeaza. Incorporeaza gelatina racita, mixand rapid pentru cateva secunde.
Intinde crema peste stratul de zmeura inchegat.
Finalizare si decorare:
Niveleaza crema, apoi asaza bezeaua crocanta deasupra.
Pune prajitura la rece pentru cel putin cateva ore inainte de a o servi.