Prajitura olandeza cu miere si crema fina

Prajitura olandeza cu miere si crema fina

Aceasta prajitura olandeza cu miere este un desert deosebit, format din straturi fragede de aluat, crema fina cu vanilie si cacao, un strat de gem acrisor si o glazura aromata cu rom. Perfecta pentru a impresiona oaspetii sau a sarbatori un moment special, aceasta reteta necesita rabdare, dar rezultatul este spectaculos!

Ingrediente pentru aluat:
500 g faina
5 g bicarbonat de sodiu
160 g zahar pudra
60 g unt moale
2 oua
4 linguri miere lichida (aproximativ 100 g)
100 ml smantana fermentata
Pentru crema:
600 ml lapte
6 linguri faina (aproximativ 60 g)
1 lingura zahar cristal (aproximativ 10 g)
250 g zahar pudra
250 g unt moale
2 linguri cacao (aproximativ 15 g)
2 plicuri zahar vanilat (aproximativ 20 g)
4 linguri gem de caise (aproximativ 80 g)
Pentru glazura:
180 g unt moale
180 g zahar pudra
1 plic pudra pentru budinca cu aroma de punch (aproximativ 37 g)
2 linguri lapte (aproximativ 30 ml)
1 lingura rom (aproximativ 15 ml)

Mod de preparare
Prepararea aluatului:
Intr-un bol, amestecati faina cu zaharul pudra si bicarbonatul de sodiu.
Adaugati untul moale, ouale, mierea si smantana fermentata.
Framantati un aluat neted si impartiti-l in 4 parti egale.
Fiecare bucata de aluat se intinde in foaie dreptunghiulara (20×30 cm) si se coace separat, pe hartie de copt, la 180°C timp de 10-12 minute.
Lasati foile sa se raceasca complet.
Prepararea cremei:
Intr-o cratita, amestecati laptele cu faina si zaharul cristal, apoi fierbeti pana obtineti o crema groasa. Lasati-o sa se raceasca complet.
Separat, mixati untul moale cu zaharul pudra pana devine spumos, apoi incorporati treptat crema racita.
Impartiti crema in doua parti:
Intr-una adaugati cacao si mixati bine.
In cealalta adaugati zaharul vanilat si amestecati.
Asamblarea prajiturii:
Pe o tava sau un platou plat, puneti prima foaie de aluat si intindeti crema cu cacao peste ea.
Acoperiti cu a doua foaie de aluat si ungeti cu gem de caise.
Asezati a treia foaie si intindeti crema cu vanilie.
Incheiati cu ultima foaie de aluat.
Prepararea glazurii:
Pe baie de aburi, amestecati untul moale, zaharul pudra, laptele si pudra de budinca pana se ingroasa.
Adaugati romul si turnati glazura calda peste prajitura, niveland-o uniform.
Racire si servire:
Lasati prajitura sa se raceasca complet, apoi puneti-o in frigider peste noapte.
A doua zi, taiati prajitura in fasii sau triunghiuri si serviti.

Sfat
Aceasta prajitura devine mai gustoasa pe masura ce sta, deoarece foile absorb crema si gemul, devenind moi si aromate.
Pofta buna!