Prajitura poloneza cu gem de fructe si bezea crocanta

Prajitura poloneza cu gem de fructe si bezea crocanta

Aceasta prajitura este un desert traditional polonez, cunoscut pentru combinatia sa delicioasa de aluat fraged, gem acrisor si un strat pufos de bezea. Urmeaza aceasta reteta pas cu pas pentru a obtine un desert perfect pentru orice ocazie.

Ingrediente:
500 g faina de grau
300 g unt
300 g zahar pudra
5 oua
50 g smantana 12%
10 g praf de copt
20 g cacao
400 g gem de fructe

Mod de preparare:

Pasul 1: Prepararea aluatului: Pe o suprafata de lucru, cernem faina, adaugam jumatate din zahar si praful de copt. Incorporam untul rece si amestecam pana obtinem o consistenta nisipoasa. Separam albusurile de galbenusuri – galbenusurile le adaugam in aluat, iar albusurile le punem deoparte pentru mai tarziu. Framantam aluatul pana devine omogen. Impartim aluatul in doua parti. Intr-una dintre ele adaugam cacao si framantam din nou. Impachetam jumatate din aluatul simplu si tot aluatul cu cacao in folie alimentara si le punem in frigider pentru aproximativ 20 de minute.
Pasul 2: Straturile de aluat: Intindem jumatate din aluatul simplu si il asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Il intepam cu o furculita, apoi il ungem cu un strat de gem acrisor. Scoatem din frigider aluatul cu cacao si il dam pe razatoarea cu ochiuri mari, presarandu-l uniform peste stratul de gem.
Pasul 3: Incalzim cuptorul la 180°C.
Pasul 4: Batem albusurile pana obtinem o spuma tare. Adaugam treptat restul de zahar, continuand sa mixam pana cand spuma devine lucioasa si stabila. Acoperim stratul de aluat cu cacao cu aceasta bezea.
Pasul 5: Razuim restul de aluat simplu si il presaram peste bezea.
Pasul 6: Coacem prajitura „Plesniak” cu bezea in cuptor timp de aproximativ 45 de minute. Lasam sa se raceasca treptat in cuptor.

Pofta buna!

Reteta BONUS -> Prajitura delicioasa cu blat pufos, crema fina de vanilie si glazura de ciocolata alba

Prajitura delicioasa cu blat pufos, crema fina de vanilie si glazura de ciocolata alba

Ingrediente:

Pentru aluatul inchis la culoare:
300 g faina
100 g unt
100 g zahar pudra
1 lingura cacao
1 ou
1 lingurita praf de copt
3 linguri lapte

Pentru aluatul deschis la culoare:
5 oua
5 linguri zahar tos
5 linguri faina

Pentru crema:
2 plicuri pudra de budinca de vanilie
700 ml lapte
200 g zahar pudra
2 linguri faina
300 g unt

Pentru glazura:
100 g ciocolata alba
2 linguri ulei

Mod de preparare:

Prepararea aluatului inchis la culoare: Amesteca toate ingredientele pentru aluatul inchis la culoare pana obtii o compozitie omogena. Imparte aluatul in doua parti egale si intinde fiecare bucata intr-o foaie de 20 x 30 cm. Asaza foile pe o tava tapetata cu hartie de copt si coace-le la 170°C timp de 15 minute.

Prepararea aluatului deschis la culoare: Bate ouale cu zaharul pana devin spumoase, apoi incorporeaza faina treptat, amestecand usor. Toarna aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coace-l la 170°C pana cand marginile se desprind de pe peretii tavii.

Prepararea cremei: Amesteca laptele cu praful de budinca si faina, apoi fierbe amestecul pana devine un budinc gros. Lasa-l sa se raceasca. Separat, bate untul cu zaharul pudra pana devine spumos si incorporeaza treptat budinca racita.
Asamblarea prajiturii: Pe o foaie de aluat inchis la culoare, intinde jumatate din crema, asaza deasupra foaia de aluat deschis la culoare, adauga restul de crema si acopera cu cealalta foaie de aluat inchis la culoare.

Glazurarea: Topeste ciocolata alba impreuna cu uleiul si intinde-o uniform peste prajitura. Lasa prajitura la rece pana cand glazura se intareste, apoi serveste-o cu pofta. Pofta buna!