Prajitura Pufoasa cu Afine si Crema de Smantana

Daca sunteti in cautarea unei prajituri racoritoare, usor de pregatit si plina de arome delicioase, aceasta prajitura cu afine si crema de smantana este alegerea perfecta. Combinatia de blat pufos, crema de afine si un strat generos de smantana batuta ofera un desert ideal pentru orice ocazie.

Prajitura Pufoasa cu Afine si Crema de Smantana

Ingrediente pentru Blat:
5 oua mari (marimea L) – galbenusurile si albusurile separate
160g zahar
2 lingurite de zahar vanilat
180g faina de grau (am folosit faina tip 000)
1 lingurita rasa de praf de copt

Ingrediente pentru insiropare:
150ml apa
2 linguri suc de lamaie
1 lingurita zahar pudra

Crema de afine:
350g afine (se pot folosi si congelate)
150ml apa
4 linguri zahar
12g gelatina + 6 linguri apa
400ml smantana pentru frisca bine racita, 30% sau 36% grasime
1 lingurita zahar vanilinat

Crema de smantana:
500ml smantana pentru frisca bine racita, 30% sau 36% grasime
2 lingurite fix pentru frisca
2 linguri zahar pudra

Dulceata de afine:
250g afine (se pot folosi si congelate)
100ml apa
3 linguri zahar
1 lingurita gelatina + 2 linguri apa
1 lingurita amidon de porumb + 2 linguri apa

Preparare Blat:
Preincalziti cuptorul la 180°C, functia sus-jos. Pregatiti o tava de 25x35cm cu hartie de copt, astfel incat hartia sa depaseasca putin marginile tavii. Bateti albusurile spuma, adaugati zaharul si zaharul vanilat si continuati sa amestecati pana obtineti o masa densa si lucioasa. Adaugati galbenusurile si mixati pana obtineti o masa deschisa la culoare si cremoasa. Cerneti faina impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua si amestecati usor cu o spatula pana obtineti un aluat omogen. Turnati aluatul in tava si nivelati. Coaceti timp de aproximativ 30 de minute pe raftul inferior al cuptorului. Dupa coacere, lasati blatul sa se raceasca complet. Scoateti blatul racit din tava, indepartati hartia de copt si asezati hartia inapoi in tava. Indepartati stratul de suprafata usor rumenit al blatului si taiati-l pe orizontala in doua parti egale. Puneti o jumatate din blat inapoi in tava si insiropati-l cu jumatate din siropul preparat.

Preparare Crema de afine:
Dizolvati gelatina in 6 linguri de apa si lasati-o sa se umfle timp de 10-15 minute. Puneti afinele, zaharul si apa intr-o cratita si aduceti la fierbere, amestecand ocazional. Luati de pe foc si lasati sa se raceasca timp de aproximativ 8 minute. Dupa acest timp, adaugati gelatina umflata si amestecati pana se dizolva complet. Lasati amestecul de afine sa se raceasca la temperatura camerei, fara a incepe sa se intareasca. Bateti smantana pentru frisca cu zaharul vanilinat, dar nu foarte tare. Incorporati afinele racite in trei etape, amestecand dupa fiecare adaugare. Turnati crema de afine peste blatul din tava si nivelati. Asezati deasupra cealalta jumatate a blatului si insiropati-o cu restul de sirop.

Preparare Crema de smantana:
Bateti smantana pentru frisca cu fixul si zaharul pudra. Turnati crema peste prajitura din tava si nivelati. Puneti prajitura la frigider in timpul pregatirii dulcetei.

Dulceata de afine:
Dizolvati gelatina in 2 linguri de apa si lasati-o sa se umfle timp de 10-15 minute. Puneti afinele, zaharul si apa intr-o cratita si aduceti la fierbere, amestecand ocazional. Amestecati amidonul cu 2 linguri de apa si turnati-l peste afinele fierbinti, amestecati. Fierbeti afinele inca un minut, apoi luati de pe foc si lasati sa se raceasca timp de 8 minute. Dupa acest timp, adaugati gelatina umflata si amestecati pana se dizolva complet. Lasati dulceata sa se raceasca la temperatura camerei. Turnati dulceata peste prajitura si nivelati. Puneti prajitura la frigider peste noapte. Dupa racire, scoateti cu grija prajitura din tava, indepartati hartia de copt si taiati prajitura.