
Ingrediente (pentru 8 portii medii)
Blat:
9 galbenusuri (marime medie)
130 g zahar
1 varf de cutit vanilie pudra (sau esenta de vanilie/ zahar vanilat)
130 ml lapte
130 ml ulei
150 g faina
8 g praf de copt
Bezea:
9 albusuri
450 g zahar
1 varf de cutit vanilie pudra (sau esenta de vanilie/ zahar vanilat)
Un praf de sare
2 lingurite suc de lamaie
1 lingurita coaja rasa de lamaie
Zahar pudra pentru decor
Mod de preparare:
Prepararea blatului: Bate galbenusurile cu zaharul si vanilia pana devin deschise la culoare si cremoase.
Adauga treptat laptele si uleiul, mixand la viteza mica. Cerne faina impreuna cu praful de copt si incorporeaza-le usor in compozitie cu un tel, fara a folosi mixerul.
Toarna aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si niveleaza-l uniform.
Coace blatul in cuptorul preincalzit la 180°C timp de aproximativ 15 minute.
Scoate blatul din tava, rastoarna-l pe un alt strat de hartie de copt si indeparteaza marginile (optional). Taie-l pe lungime in doua parti egale.
Asaza o jumatate pe un platou – aceasta va fi baza prajiturii, iar cealalta va fi folosita pentru acoperire. Lasa-le sa se raceasca.
Prepararea bezelei:
Pune albusurile, zaharul si vanilia intr-un bol metalic si asaza-l deasupra unui vas cu apa fierbinte (bain-marie). Amesteca continuu pana cand zaharul se topeste complet.
Ia bolul de pe aburi si lasa-l sa se raceasca 5-10 minute. Adauga un praf de sare, apoi mixeaza la viteza mare pana obtii o spuma tare si lucioasa (aproximativ 10 minute).
Cand bezeaua este aproape gata, adauga sucul si coaja de lamaie si mai mixeaza cateva secunde.
Intinde bezeaua uniform peste primul strat de blat. Taie a doua jumatate in 8 bucati egale si asaza-le peste bezea, ca un capac.
Presara zahar pudra si lasa prajitura la frigider pentru 1-2 ore inainte de servire. Se pastreaza bine timp de 2 zile, insa dupa 3 zile albusurile incep sa elibereze lichid, inmuiind blatul.
Pofta buna! 😊