Aceasta prajitura este perfecta pentru orice ocazie – are un blat aerat si o umplutura cremoasa de vanilie, oferind un gust delicat si irezistibil. Este ideala alaturi de o cafea sau un ceai, iar prepararea ei nu este complicata.
Ingrediente pentru blat:
4 oua
150 g zahar
150 g faina
1 plic praf de copt (10 g)
100 ml lapte
50 ml ulei
1 lingurita esenta de vanilie
Un praf de sare
Pentru crema de vanilie:
500 ml lapte
2 galbenusuri
100 g zahar
40 g amidon de porumb
1 lingurita esenta de vanilie
30 g unt
Pentru decor:
Zahar pudra
Mod de preparare
- Pregatirea cremei de vanilie:
Intr-o craticioara, pune laptele la incalzit, dar nu-l lasa sa fiarba.
Separat, intr-un bol, amesteca galbenusurile cu zaharul si amidonul.
Adauga treptat laptele cald peste amestec, amestecand continuu.
Toarna compozitia inapoi in cratita si gateste la foc mic, amestecand pana cand crema se ingroasa.
Opreste focul, adauga untul si esenta de vanilie, amestecand bine. Lasa crema sa se raceasca. - Prepararea blatului:
Preincalzeste cuptorul la 180°C si tapeteaza o forma de tort cu hartie de copt.
Mixeaza ouale cu zaharul pana devin spumoase si isi tripleaza volumul.
Adauga uleiul, laptele si esenta de vanilie, mixand la viteza mica.
Cerne faina impreuna cu praful de copt si sarea, apoi incorporeaza-le treptat in compozitia de oua. - Asamblarea si coacerea:
Toarna jumatate din compozitia de blat in forma pregatita.
Adauga crema de vanilie peste blat, distribuind-o uniform.
Toarna restul compozitiei de blat deasupra.
Coace prajitura timp de aproximativ 35-40 de minute sau pana cand trece testul scobitorii. - Finalizarea:
Lasa prajitura sa se raceasca complet inainte de a o scoate din forma.
Presara zahar pudra deasupra pentru un aspect elegant.
Taie si savureaza aceasta prajitura delicioasa!
Sfaturi utile:
Daca vrei o prajitura mai aromata, poti adauga coaja de lamaie sau portocala in aluat.
Crema trebuie sa fie bine racita inainte de a turna restul compozitiei de blat peste ea.
Poti pastra prajitura la frigider pentru 2-3 zile.
Aceasta prajitura este un desert minunat, perfect pentru zilele in care vrei ceva dulce, dar nu foarte complicat de facut. Pofta buna! 😊