Prajitura pufoasa fara faina

Aceasta prajitura pufoasa, fara faina, impresioneaza prin textura sa usoara si gustul intens. Reteta a fost transmisa din generatie in generatie, fiind o alegere perfecta pentru cei care vor sa se bucure de un desert delicat, fara gluten. Cu ingrediente simple si un proces de preparare accesibil, aceasta prajitura devine rapid preferata oricarui iubitor de dulciuri.

Ingrediente:
6 oua
200 g zahar
200 g unt
1 lingurita esenta de vanilie
200 g mascarpone sau branza de vaci bine scursa
2 linguri suc de lamaie
Un praf de sare

Mod de preparare:

  1. Pregatirea ingredientelor
    Separa albusurile de galbenusuri intr-un bol incapator.
    Bate albusurile spuma cu un praf de sare, pana obtii o compozitie ferma.
  2. Prepararea cremei de oua
    Intr-un alt bol, mixeaza galbenusurile cu zaharul pana devin cremoase.
    Adauga untul topit si racit, mascarpone (sau branza de vaci) si esenta de vanilie.
    Amesteca bine pana la omogenizare.
  3. Imbinarea compozitiilor
    Incorporeaza usor albusurile batute in crema de galbenusuri, amestecand cu miscari delicate pentru a mentine textura aerata.
  4. Coacerea
    Toarna aluatul intr-o tava de 24 cm tapetata cu hartie de copt.
    Coace in cuptorul preincalzit la 160°C timp de 40-45 de minute, pana capata o nuanta aurie si este ferm la atingere.
  5. Racirea si servirea
    Lasa prajitura sa se raceasca in tava, pentru a obtine textura sa caracteristica, usoara ca un nor.
    Serveste rece, simpla sau alaturi de frisca, fructe proaspete ori pudrata cu zahar.

Variante delicioase:
Cu ciocolata: Adauga 50 g cacao sau ciocolata topita pentru o versiune intensa.
Fructata: Amesteca bucati de zmeura, afine sau capsuni in aluat.
Fara zahar: Inlocuieste zaharul cu indulcitori naturali precum stevia sau eritritolul.

Se pastreaza la frigider intr-un recipient inchis si este cea mai gustoasa in primele 24 de ore. Pofta buna!