Daca esti in cautarea unei prajituri simple, dar rafinate, aceasta reteta este exact ceea ce iti trebuie. Cu un aluat moale, budinca cremoasa de vanilie si un strat generos de frisca, aceasta prajitura va cuceri pe toata lumea de la prima degustare. Scortisoara adaugata la final aduce o nota calda si aromata, transformand desertul intr-o adevarata incantare.
Ingrediente pentru aluat:
Pentru o tava de aproximativ 20×30 cm, cu margini inalte:
5 oua
180 g zahar cristal
100 ml ulei (sau unt topit echivalent)
100 ml apa calduta
1 pachet praf de copt (12 g)
250 g faina alba
2 linguri rase de cacao neindulcit
Pentru budinca de vanilie:
800 ml lapte
100 g zahar
2 pachete de praf de budinca de vanilie
Pentru topping:
400 ml smantana pentru frisca
1 pachet de intaritor pentru frisca
1 lingura cu varf de zahar pudra
1-2 prafuri de scortisoara macinata
Mod de preparare:
Pentru aluat, batem ouale intregi cu zaharul pana devin spumoase si deschise la culoare, apoi adaugam uleiul si apa, amestecand bine. In cele din urma, cernem faina amestecata cu praful de copt si o incorporam in compozitie, amestecand pana devine omogena.
Turnam jumatate din compozitie in tava unsa si tapetata cu faina. In cealalta jumatate incorporam cu grija pudra de cacao, apoi o turnam peste compozitia deschisa la culoare din tava.
Dupa aceea, pregatim rapid budinca: punem 700 ml lapte intr-o cratita impreuna cu zaharul, iar in restul de 100 ml lapte dizolvam praful de budinca. Turnam amestecul de budinca in laptele cu zahar si fierbem la foc mediu, amestecand continuu, pana se ingroasa.
Turnam budinca fierbinte peste compozitia de aluat din tava, apoi coacem in cuptorul preincalzit la 170 de grade, timp de aproximativ 25-30 de minute (la mine a durat 25 de minute, dar timpul de coacere poate varia in functie de cuptor, deci e recomandat sa faceti testul cu scobitoarea).
Dupa ce prajitura este coapta si inca fierbinte, o rasturnam cu grija pe un gratar si o lasam sa se raceasca complet.
Batem smantana pentru frisca impreuna cu zaharul pudra si intaritorul pentru frisca, conform instructiunilor de pe pachet, pana obtinem o frisca ferma. Intindem frisca peste prajitura racita si presaram deasupra 1-2 prafuri de scortisoara macinata.