Prajitura rasturnata cu mere, crema de vanilie si ciocolata rasa

Prajitura rasturnata cu mere, crema de vanilie si ciocolata rasa

Aceasta tarta cu mere rasturnata este o combinatie delicioasa intre dulceata merelor, finetea cremei de budinca si savoarea ciocolatei. Este un desert perfect pentru orice ocazie, usor de preparat si foarte apreciat de toti cei care il incearca.

Ingrediente pentru Stratul de mere:
1 kg mere
1 plic zahar vanilat
1 plic zahar cu scortisoara

Ingrediente pentru Aluat:
5 oua
200 g zahar pudra
250 g faina semialba
1 plic praf de copt
100 ml ulei
100 ml apa calda
2 linguri cacao

Ingrediente pentru Crema:
3 plicuri budinca de vanilie
750 ml lapte
250 g unt
150 g zahar pudra

Pentru decor:
ciocolata rasa, dupa gust

Mod de preparare:

Merele se rad grosier si se asaza pe o tava tapetata cu hartie de copt. Peste mere se toarna aluatul. Pentru aluat, se bat ouale cu zaharul pana cand compozitia devine spumoasa. Se adauga treptat uleiul si apa calda, continuand sa mixati. In cele din urma, se adauga amestecul uscat de faina, praf de copt si cacao, amestecand usor pana la omogenizare.

Se coace aluatul la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 30 de minute, monitorizand constant. Dupa coacere, lasati prajitura sa se raceasca putin in tava, apoi o rasturnati, astfel incat merele sa fie deasupra. Lasati-o sa se raceasca complet.

Intr-un vas, se dizolva praful de budinca de vanilie in lapte si se fierbe pana cand devine un budinc gros, pe care il lasati sa se raceasca. Untul se bate spuma cu zaharul pudra, apoi se incorporeaza treptat budinca racita, pana se obtine o crema fina.

Crema se intinde uniform peste stratul de mere racit si se netezeste frumos. In final, se presara din belsug ciocolata rasa deasupra.

Reteta BONUS -> Desert cu Biscuiti si Crema de Vanilie – Deliciu Usor de Pregatit pentru Orice Ocazie

Desert cu Biscuiti si Crema de Vanilie

Ingrediente Pentru Blat:
6 albușuri
150 g zahăr
100 g nuci tocate
3 linguri făină (aproximativ 45 g)
2 linguri biscuiți măcinați (aproximativ 20 g)
1/2 plic praf de copt (aproximativ 5 g)

Ingrediente Pentru Cremă:
700 ml lapte
6 gălbenușuri
170 g zahăr
2 plicuri budincă de vanilie
250 g margarină sau unt
100 g ciocolată

Altele:
2 pachețele mici de biscuiți Petit Beurre
puțin lapte pentru înmuierea biscuiților
puțină ciocolată rasă pentru decor

Metodă de preparare:

Prepararea cremei:
Într-un bol, adăugați gălbenușurile și zahărul, apoi mixați până obțineți o compoziție spumoasă.
Adăugați budinca de vanilie și 100 ml de lapte, amestecând ingredientele.
Turnați 600 ml de lapte într-o cratiță și puneți-l la fiert.
Când laptele începe să fiarbă, luați-l de pe foc și încorporați amestecul pregătit anterior.
Fierbeți la foc mic până când compoziția se îngroașă.
Turnați crema fierbinte într-un bol, acoperiți cu folie de plastic și lăsați-o să se răcească.
După ce crema s-a răcit, îndepărtați folia și mixați din nou.
Adăugați margarina sau untul la temperatura camerei, apoi mixați din nou până la omogenizare.
Împărțiți crema în două părți egale.
Lăsați una dintre părți simplă, iar în cealaltă adăugați  ciocolata topită și răcită, amestecând bine.

Prepararea blatului:
Încorporați praful de copt în făină.
Într-un alt bol, mixați albușurile până devin spumoase.
Treptat, adăugați zahărul și mixați până obțineți o bezea fermă.
Adăugați nucile, biscuiții măcinați și făina pregătită, apoi amestecați ușor cu o spatulă.
Turnați compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, de dimensiuni 22 x 35 cm.
Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 20-25 de minute.
Lăsați blatul să se răcească complet.
După răcire, îndepărtați hârtia de copt. Dacă blatul a fost copt într-o tavă de prăjituri, puteți continua direct cu asamblarea.

Asamblare:
Întindeți cea mai mare parte din crema de ciocolată peste blat.
Înmuiați biscuiții Petit Beurre în lapte și așezați-i deasupra cremei de ciocolată.
Întindeți crema de vanilie peste stratul de biscuiți.
Înmuiați din nou biscuiți în lapte și așezați-i peste crema de vanilie.
Întindeți restul de cremă de ciocolată deasupra.
Decorați cu ciocolată rasă.
Lăsați prăjitura la rece, ideal peste noapte, pentru a se întări și a se combina aromele.