Prajitura rasturnata cu mere si glazura de ciocolata alba este un desert rafinat care combina dulceata fructelor cu finetea ciocolatei. Cu un blat pufos, mere caramelizate si o glazura bogata, aceasta prajitura este perfecta pentru a impresiona oaspetii sau pentru a va rasfata in momentele speciale. Usor de preparat, dar cu un gust care incanta simturile, aceasta prajitura va deveni rapid un favorit in orice casa.
Ingrediente pentru blat:
2 oua
4 linguri zahar pudra
9 linguri ulei
9 linguri lapte
12 linguri faina
1 pliculet praf de copt
1 fiola esenta de vanilie
Ingrediente pentru umplutura:
1 kg de mere,
zahar dupa gust (in functie de cat de dulci sunt merele)
1 lingurita de scortisoara macinata
2-3 cuburi de unt
Ingrediente pentru glazura:
400g ciocolata alba de menaj
20 g unt
100 ml frisca lichida
Metoda de preparare
Pentru umplutura: Curatati merele si taiati-le in felii subtiri si mici. Intr-o cratita, topiti cuburile de unt, apoi adaugati merele si caliti-le la foc mediu timp de 1-2 minute. Indulciti dupa gust si adaugati scortisoara macinata pentru aroma.
Pentru blat: Bateti ouale cu un praf de sare pana devin albicioase si isi dubleaza volumul. Adaugati zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele (la temperatura camerei), amestecand bine. Incorporati faina combinata cu praful de copt, obtinand un aluat gros, similar cu cel de chec.
Asamblare: Puneti compozitia de mere intr-o tava de 20×30 cm tapetata cu hartie de copt. Nivelati merele cu o spatula, apoi turnati aluatul deasupra si uniformizati-l. Coaceti prajitura in cuptorul preincalzit la 180°C (sau 150°C pentru un cuptor electric cu ventilatie) timp de 15-20 minute, pana cand blatul capata o nuanta aramie. Dupa ce prajitura este gata, scoateti-o din cuptor si rasturnati-o pe un blat de lucru, astfel incat merele sa fie deasupra. Lasati-o sa se raceasca.
Prepararea glazurii: Rupeti ciocolata in bucati mici si puneti-o intr-un bol metalic. Adaugati frisca lichida si untul la temperatura camerei, apoi topiti-le impreuna la bain-marie, amestecand continuu pana cand ciocolata este complet topita. Lasati glazura sa se racoreasca putin, apoi intindeti-o peste mere cat este inca usor calduta. Decorati cu fulgi de migdale si lasati prajitura la racit timp de 2-3 ore inainte de a o portiona si servi.
Prajitura rasturnata cu mere si glazura de ciocolata alba nu este doar un desert delicios, ci si o adevarata bucurie vizuala. Contrastul dintre merele aurii si glazura cremoasa aduce un plus de eleganta oricarei mese. Servita la finalul unei cine sau ca o gustare de dupa-amiaza, aceasta prajitura va cuceri cu siguranta inimile celor dragi.