Aceasta reteta clasica de prajitura cu mere ne aduce aminte de deserturile copilariei, pregatite cu grija de bunici. Aluatul fraged si umplutura aromata de mere creeaza un desert simplu, dar incredibil de gustos, perfect pentru orice ocazie. Poti incerca si o varianta cu branza dulce pentru un plus de diversitate!
Ingrediente pentru aluat
500 g faina
1 plic praf de copt (10 g)
200 g zahar
1 ou
150 g untura (sau unt)
200 g smantana
un praf de sare
Ingrediente pentru umplutura cu mere
1 kg mere rase
Scortisoara (optional)
Ingrediente pentru umplutura cu branza dulce (optional)
450 g branza dulce de vaci
1 plic zahar vanilat
1 ou (optional)
Zahar, dupa gust
Stafide (optional)
Metoda de preparare
Amesteca toate ingredientele pentru aluat: faina, praful de copt, zaharul, oul, untura, smantana si sarea. Framanta pana obtii un aluat omogen si elastic. Imparte aluatul in doua parti egale.
Intinde fiecare bucata de aluat astfel incat sa acopere dimensiunea tavii. Pune prima foaie de aluat intr-o tava unsa cu unt sau untura si tapetata cu faina.
Daca folosesti mere, rade-le si asaza-le peste aluat. Poti presara scortisoara deasupra, daca doresti. Merele nu trebuie calite inainte, deoarece se vor coace perfect in cuptor.
Daca folosesti umplutura de branza, amesteca branza dulce cu zaharul vanilat, zaharul simplu (dupa gust), oul (optional) si stafidele. Intinde amestecul peste aluat.
Acopera umplutura cu a doua foaie de aluat. Inteapa usor aluatul de deasupra cu o furculita pentru a permite aburului sa iasa in timpul coacerii. Unge suprafata cu ou batut pentru un aspect lucios si rumen.
Coace prajitura in cuptorul preincalzit la 150°C timp de aproximativ 30-35 de minute sau pana cand aluatul capata o culoare aurie.
Lasa prajitura sa se raceasca inainte de a o portiona. Poti pudra zahar deasupra inainte de servire pentru un aspect mai apetisant.
Sfaturi optionale
Daca preferi, poti inlocui foaia de aluat de deasupra cu o crema de vanilie preparata dintr-un plic de budinca si turnata peste mere inainte de coacere.
Pentru un plus de savoare, adauga putina coaja rasa de lamaie in aluat sau in umplutura de branza.
Aceasta prajitura cu mere este incredibil de frageda si se mentine proaspata timp de cateva zile. Este un desert simplu, dar de efect, care iti va aminti de gusturile autentice din bucataria bunicii!