Prajitura “Trandafirul Negru” – Desertul spectaculos plin de gust si amintiri dulci

Aceasta prajitura spectaculoasa, “Trandafirul Negru”, a fost pregatita cu drag impreuna cu mama mea – si a fost nu doar o experienta delicioasa, ci si una plina de caldura sufleteasca. Reteta imbina aromele intense de mac, vanilie si ciocolata, toate asezate in straturi perfecte de aluat fraged. Daca iti doresti un desert care sa impresioneze atat prin gust, cat si prin aspect, aceasta prajitura este alegerea ideala!

Ingrediente (pentru o tava mare de cuptor):
Pentru aluat:
600 g faina alba
250 g zahar pudra
100 g unt
1,5 lingurite praf de copt
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 ou
150 ml lapte
coaja rasa de la o lamaie
un praf de sare
Pentru umplutura cu mac:
300 g mac macinat
1 mar ras
150 ml lapte (adaugat treptat)
1,5 lingurite praf de copt
100 g unt topit
150 g faina
150 g zahar pudra
Pentru crema:
3 plicuri de budinca de vanilie
600 ml lapte
250 g unt
200 g zahar pudra
Pentru glazura de ciocolata:
200 g ciocolata amaruie
200 ml frisca lichida vegetala
50 g unt

Mod de preparare:
Prepararea aluatului:
Dizolvam bicarbonatul in laptele rece. Amestecam faina cu zaharul pudra, praful de copt si sarea, apoi frecam amestecul cu untul pana obtinem o textura nisipoasa. Adaugam oul, laptele cu bicarbonat si coaja de lamaie si framantam un aluat usor de intins.
Coacerea foilor:
Impartim aluatul in 6 parti egale. Intindem doua dintre ele la dimensiunea tavii si le coacem separat in cuptorul preincalzit la 180°C, pe hartie de copt, pana capata o culoare rozalie.
Prepararea umpluturii cu mac:
Amestecam toate ingredientele pentru umplutura, adaugand laptele treptat pana obtinem o compozitie usor de intins, dar nu lichida.
Formarea rulourilor:
Celelalte 4 bucati de aluat le intindem, le ungem cu crema de mac si le rulam strans, ca pe un cozonac. Asezam rulourile in tava, lasand putin spatiu intre ele. Coacem la 180°C timp de 20-25 de minute, avand grija sa nu se arda la baza. Lasam sa se raceasca complet.
Prepararea cremei de vanilie:
Fierbem budinca in lapte. Cand se raceste putin, o batem spuma impreuna cu untul frecat cu zaharul pudra, obtinand o crema fina.
Asamblarea prajiturii:
Ungem prima foaie coapta cu jumatate din crema, asezam rulourile coapte peste ea, intindem restul de crema deasupra si acoperim cu a doua foaie.
Prepararea glazurii de ciocolata:
Incalzim frisca lichida, adaugam ciocolata rupta bucatele si amestecam pana se topeste complet. Adaugam untul pentru un luciu frumos si intindem glazura peste prajitura.
Finalizare:
Lasam prajitura la rece peste noapte pentru a se aseza bine. A doua zi o taiem in felii si savuram!