Prajitura umeda cu ciocolata. Copiii mei o adora. Reteta rapida si usoara

Prajitura umeda cu ciocolata

Ingrediente

Pentru prajitura:
240 grame faina
400 grame zahar
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita sare
2 oua mari + 2 galbenusuri
2 lingurite extract de vanilie
60 grame smantana
225 grame ciocolata semidulce, tocata
4 linguri (60 grame) unt nesarat
180 ml ulei vegetal
180 ml apa
60 grame cacao

Pentru glazura de ciocolata:
8 linguri (113 grame) unt nesarat
120 ml smantana pentru frisca
60 grame cacao
1 lingura sirop de artar
360 grame zahar pudra
1 lingura extract de vanilie
100 grame nuci prajite, tocate

Metoda de preparare

Pentru prajitura:
Regleaza gratarul cuptorului la pozitia din mijloc si preincalzeste cuptorul la 175°C. Unge o tava de copt de 45 x 33 cm. Intr-un bol mare, amesteca faina, zaharul, bicarbonatul de sodiu si sarea; pune deoparte. Intr-un alt bol, bate ouale, galbenusurile, vanilia si smantana pana se omogenizeaza.
Incalzeste ciocolata, untul, uleiul, apa si cacaoa intr-o cratita mare la foc mediu, amestecand ocazional, pana se omogenizeaza, 3-5 minute. Adauga amestecul de ciocolata peste amestecul de faina si amesteca pana se combina. Adauga amestecul de oua in aluat, apoi toarna-l in tava de copt pregatita. Coace pana cand o scobitoare introdusa in centru iese curata, 18-20 de minute. Transfera pe un gratar de sarma.

Pentru glazura:
Cu aproximativ 5 minute inainte de a fi gata prajitura, incalzeste untul, smantana, cacaoa si siropul de artar intr-o cratita mare la foc mediu, amestecand ocazional, pana se omogenizeaza. Opreste focul si adauga zaharul pudra si vanilia. Intinde uniform glazura calda peste prajitura fierbinte cu o spatula si presara nucile prajite deasupra. Lasa prajitura sa se raceasca la temperatura camerei pe gratar, aproximativ 1 ora, apoi pune-o la frigider pana cand glazura se intareste. (Prajitura se poate inveli in folie de plastic si pastra la frigider pana la 2 zile. Aduceti la temperatura camerei inainte de servire.) Taie in patrate de 8 cm si serveste.