Aceasta reteta de prajitura cu nuca si mac combina texturi si arome unice, rezultand un desert rafinat care va impresiona cu siguranta orice iubitor de dulciuri. Cu un blat crocant de nuca, unul delicat de mac si o crema fina de vanilie, acest desert va deveni rapid o vedeta a meselor festive.
Ingrediente pentru blatul de mac:
6 albusuri
180g zahar
100g mac
80g faina
3 linguri nuca de cocos
1/2 pliculet praf de copt
un praf de sare
Ingrediente pentru crema:
6 galbenusuri
180g zahar tos
3 linguri cu varf de amidon
250ml lapte
200g unt cu 80% grasime
1 lingurita extract de vanilie
Ingrediente pentru blatul de nuca:
6 oua
200 gr faina
150 gr zahar
50 ml apa
50 ml ulei
un pliculet praf de copt
un praf de sare
100 g nuca macinata
Alte ingrediente:
150 g ciocolata amaruie
Mod de preparare
Prepararea blatului cu nuca:
Incepe prin a separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se freaca cu uleiul pana devin cremoase, asemanatoare unei maioneze. Intr-un alt bol, albusurile se bat impreuna cu un praf de sare pana se obtine o spuma ferma. Treptat, se adauga zaharul si se continua mixarea pana cand spuma devine tare si lucioasa, iar compozitia nu se desprinde din bol chiar daca acesta este rasturnat. Se incorporeaza treptat apa la temperatura camerei, urmata de amestecul de galbenusuri, si se amesteca delicat cu o lingura, prin miscari de sus in jos. Faina cernuta impreuna cu praful de copt se adauga in compozitie, urmata de nuca macinata, si se amesteca pana cand toate ingredientele sunt bine integrate. Aluatul obtinut se toarna intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt (28×35 cm). Se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 30-35 de minute. Dupa coacere, blatul se lasa la racit in tava, apoi se taie in doua foi egale cu ajutorul unui cutit bine ascutit.
Prepararea blatului cu mac:
Intr-un bol, se bat albusurile cu putina sare pana se formeaza o spuma usoara. Treptat, se adauga zaharul si se continua mixarea la viteza mare pana cand spuma devine tare si lucioasa. In aceasta compozitie se adauga faina cernuta cu praful de copt, nuca de cocos si macul, amestecandu-se usor cu o spatula prin miscari de sus in jos pana la omogenizare. Se preincalzeste cuptorul la 180°C, se unge o tava (28×35 cm) cu unt si se tapeteaza cu faina, apoi se toarna compozitia si se coace timp de 20-25 de minute. Dupa coacere, blatul se lasa la racit in tava.
Prepararea cremei:
Intr-un bol metalic, galbenusurile se bat impreuna cu zaharul pana se obtine o compozitie densa. Treptat, se adauga laptele caldut amestecat cu amidon, amestecandu-se bine pentru a evita formarea de cocoloase. Se adauga vanilia si se transfera bolul pe bain-marie, amestecand continuu pana cand crema se ingroasa, asemanatoare unei budinci. Se ia de pe foc si se lasa la racit, acoperindu-se cu folie alimentara pentru a preveni formarea unei cruste. Intr-un alt bol, se bate untul la temperatura camerei impreuna cu doua linguri de zahar, apoi se incorporeaza treptat crema racita, amestecand pana se obtine o compozitie fina.
Asamblarea prajiturii:
Pe o tava se asaza o foaie de blat cu nuca, se intinde uniform o parte din crema, dupa care se pune blatul cu mac. Se aplica din nou un strat de crema de vanilie si se finalizeaza cu a doua foaie de blat cu nuca. Restul cremei se intinde peste ultimul blat. Prajitura se decoreaza cu ciocolata topita si se lasa la rece pentru 3-4 ore, dupa care poate fi taiata si servita.
Fiecare strat din aceasta prajitura aduce o surpriza placuta, iar combinatia de nuca, mac si crema de vanilie ofera o armonie perfecta de gusturi. Pregatita cu atentie si rabdare, acest desert este alegerea ideala pentru momentele speciale, garantand succesul la orice masa festiva.