Reteta combina prunele uscate, ciocolata si crema cu lichior, rezultand un gust sofisticat. Un desert dedicat exclusiv adultilor, acest preparat isi datoreaza unicitatea adaosului de alcool.
Ingrediente pentru blat:
4 oua
50 g zahar
10 g cacao
60 g faina
un praf de sare
15 ml rom
80 ml apa
Pentru crema:
500 ml smantana pentru frisca (36%)
150 g lapte praf
50 ml lichior Advocaat
30-40 g zahar pudra (2-3 linguri)
10 g gelatina (2 lingurite)
125 ml lapte proaspat
Pentru decor:
500 g prune uscate
50 ml rom
100 g ciocolata neagra
30 g unt (2 linguri)
30 ml lapte (2 linguri)
Metoda de preparare:
Prunele:
Taiati prunele in bucati mai mici si puneti-le intr-un bol. Turnati peste ele romul si lasati-le la inmuiat aproximativ o ora, amestecand ocazional.
Blatul:
Separati galbenusurile de albusuri. Bateti albusurile cu un praf de sare pana devin o spuma ferma. Adaugati treptat zaharul, continuand sa mixati pana cand acesta se dizolva complet.
Cerneti faina impreuna cu cacaua. Incorporati galbenusurile in spuma de albusuri, apoi adaugati treptat amestecul de faina si cacao, amestecand usor.
Turnati compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (dimensiuni standard) si nivelati. Coaceti in cuptorul preincalzit la 170°C timp de 12-15 minute. Dupa racire, taiati blatul in doua foi egale.
Crema:
Presarati gelatina peste laptele proaspat si lasati sa se hidrateze. Incalziti usor pana cand gelatina se dizolva complet, apoi lasati sa se raceasca.
Bateti smantana pentru frisca pana devine ferma. In timp ce mixati, adaugati treptat laptele praf si lichiorul Advocaat. Incorporati zaharul pudra, amestecand usor.
Adaugati gelatina racita peste crema de frisca, turnand-o incet si amestecand constant.
Asamblarea:
Asezati o foaie de blat pe o tava si insiropati-o cu jumatate din romul combinat cu apa. Intindeti uniform ¾ din crema peste blat.
Asezati a doua foaie de blat, apasati usor si insiropati-o cu restul de rom. Intindeti crema ramasa deasupra si pe margini.
Decorul:
Scurgeti prunele si asezati-le uniform peste stratul de crema, apasand usor.
Topiti ciocolata impreuna cu untul si laptele la bain-marie. Lasati sa se raceasca usor, apoi turnati glazura peste prajitura.
Lasati desertul la frigider pana se intareste, de preferat peste noapte.
Daca doresti sa inlocuiesti prunele din reteta de mai sus, iata cateva alternative care se potrivesc foarte bine:
Caise uscate
Au o dulceata naturala si o textura moale, similara prunelor. Rehidrateaza-le in acelasi mod pentru a obtine un rezultat delicios.
Stafide mari sau curmale
Acestea ofera o aroma intensa si pot fi rehidratate in rom pentru un gust similar cu cel original.
Mere caramelizate
Bucatile mici de mere caramelizate pot fi o varianta proaspata si diferita, mai ales daca preferi un gust mai usor si o textura mai crocanta.
Visine din compot sau congelate
Daca iti place o nota usor acrisoara, visinele sunt o alegere excelenta. Asigura-te ca le scurgi bine inainte de utilizare.
Mix de fructe uscate
Un amestec de afine uscate, merisoare si smochine poate oferi o diversitate de arome interesante.
Alege varianta care se potriveste gusturilor tale!