Puiul fraged in sos cremos de smantana si marar este o alegere perfecta pentru o masa in familie. Preparatul combina aroma delicioasa a carnii de pui cu savoarea mararului si legumelor, oferind un gust deosebit si o textura cremoasa. O reteta simpla, dar de efect, care va aduce la masa toata familia.
Ingrediente (4 portii)
600 g file de pui
Condimente: sare, piper, 1 frunza de dafin, 1 boaba de ienibahar, 1/2 lingurita de turmeric
10 g faina
30 ml ulei de masline + 15 g unt
1 morcov
1/2 praz
150 ml supa de pui
150 ml smantana 30% grasime
1 legatura de marar
Mod de preparare:
Curata fileul de pui de pielite si taie-l in bucati mai mici. Bate usor fileurile in partea mai groasa pentru a obtine o grosime de aproximativ 1 cm.
Asezoneaza-le cu sare si piper, apoi trece-le usor prin faina. Incinge uleiul intr-o tigaie si rumeneste puiul cate 2 minute pe fiecare parte, apoi pune-l deoparte.
In aceeasi tigaie, caleste morcovul ras si prazul taiat marunt timp de 2 minute, adauga untul si continua sa gatesti putin.
Toarna supa de pui, adauga frunza de dafin, boaba de ienibahar si turmericul, apoi acopera si lasa la fiert timp de 3 minute.
Pune puiul rumenit in tigaie si gateste fara capac pentru inca 2 minute, intorcandu-l o data.
Adauga smantana si mararul tocat, amesteca si lasa sa fiarba pana ce sosul se ingroasa usor.
Reteta de pui in sos de marar se potriveste excelent cu o varietate de garnituri, care completeaza perfect sosul cremos si carnea frageda. Iata cateva sugestii de garnituri delicioase:
Cartofi natur – cartofii fierti, asezonati cu putin unt si patrunjel proaspat, sunt o alegere clasica si simpla care lasa sosul de marar sa iasa in evidenta.
Piure de cartofi – cremos si fin, piureul de cartofi absoarbe minunat sosul, creand o combinatie bogata si reconfortanta.
Orez simplu sau cu legume – orezul fiert sau pregatit cu legume sotate aduce o nota usoara si echilibreaza consistenta bogata a puiului in sos.
Paste – fie ca alegi paste scurte sau lungi, acestea se vor invalui armonios in sosul cremos de marar.
Legume sotate – morcovi, fasole verde, broccoli sau dovlecei sotati usor in unt completeaza bine aceasta reteta, aducand prospetime si textura.
Quinoa sau couscous – pentru o optiune mai moderna si sanatoasa, aceste garnituri usoare si hranitoare sunt perfecte pentru a absorbi sosul aromat.
Toate aceste variante vor transforma puiul in sos de marar intr-o masa completa si satisfacatoare.