Reteta Castraveti Marinati pentru Iarna – Secretul pentru Un Gust Desavarsit

Ingrediente:
1 kg castraveti mici si proaspeti
1 litru de apa
250 ml otet (5%)
2 linguri de sare
2 linguri de zahar
4 catei de usturoi, taiati felii
1 lingurita boabe de piper negru
1 lingurita seminte de marar
1 lingurita seminte de coriandru (optional)
1 frunza de dafin
1-2 ardei iuti (optional, pentru un gust picant)

Mod de Preparare:

-Spala bine castravetii si taie-le capetele. Daca sunt mai mari, poti sa ii tai in jumatati sau sferturi, dupa preferinta.
-Intr-o cratita, adu la fierbere apa, otetul, sarea si zaharul, amestecand constant pana cand sarea si zaharul se dizolva complet. Lasa saramura sa fiarba timp de 1-2 minute, apoi las-o sa se raceasca usor.
-Sterilizeaza borcanele si capacele prin fierbere timp de 10 minute sau prin spalare la temperatura ridicata in masina de spalat vase.
-Asaza felii de usturoi, boabe de piper, seminte de marar, seminte de coriandru, frunze de dafin si ardei iute (daca folosesti) in fiecare borcan.
-Adauga castravetii in borcane, presandu-i usor pentru a nu lasa spatii libere.
-Toarna saramura fierbinte peste castraveti, asigurandu-te ca acestia sunt complet acoperiti. Lasa un spatiu de 1 cm de la marginea borcanului.
-Inchide borcanele cu capacele sterilizate si intoarce-le cu capul in jos pentru a se sigila corespunzator. Lasa borcanele sa se raceasca, apoi depoziteaza-le intr-un loc racoros si intunecat pentru 1-2 saptamani pentru a permite castravetilor sa se marineze.

Cum facem zacusca de vinete pentru iarna. Ghid detaliat

Ingrediente Necesare:
6 kg vinete
3 kg ardei gras
3 kg gogosari rosii
5 kg rosii bine coapte
1,5 kg ceapa alba
1 litru de ulei de floarea-soarelui
10-12 foi de dafin
Zahar (dupa gust)
Sare si piper (dupa gust)

Metoda

Incepe prin a steriliza borcanele, asigurandu-te ca sunt bine uscate, apoi pastreaza-le la cald.

Opareste rosiile pentru a le decoji mai usor. Daca ai timp, coace-le pe gratar inainte de a le decoji pentru un gust mai intens. Toaca rosiile si fierbe-le la foc mic pana obtii un bulion gros. Adauga sare si zahar pentru a echilibra gustul.
Coace vinetele si ardeii fie pe gratar, fie pe plita. Dupa ce sunt coapte, curata-le si lasa-le sa se scurga. Coace si ardeii gogosari, apoi acopera-i intr-un vas pentru a facilita aburirea si indepartarea pielitei si cotorului.
Taie vinetele cu un satar din lemn, iar ardeii si gogosarii feliaza-i cu un cutit. Daca vrei un aspect mai rustic, poti rupe ardeii in fasii.

Intr-o cratita adanca, incalzeste uleiul fara a-l supraincinde. Caleste ceapa pana devine translucida, apoi adauga ardeii, vinetele si bulionul de rosii. Adauga foile de dafin si lasa totul sa fiarba usor.
Acopera vasul si pune-l in cuptorul preincalzit la 160°C. Coace zacusca timp de 100-120 de minute, pana cand se leaga bine si uleiul se ridica la suprafata.

Scoate foile de dafin si ajusteaza gustul cu sare si piper. Pune zacusca fierbinte in borcanele calde, amestecand bine inainte de a o turna pentru a distribui uniform uleiul. Sigileaza borcanele si lasa-le sa se raceasca incet sub un prosop sau o patura, apoi depoziteaza-le intr-un loc racoros si intunecat.