Prajitura Medovik este un desert traditional rusesc cu straturi subtiri de biscuiti cu miere, umplute cu o crema fina. Acest desert special, bogat in arome, este ideal pentru ocazii festive si va impresiona cu siguranta prin gustul sau deosebit.
Ingrediente pentru aluatul de biscuiti:
120 g unt nesarat
3 oua
200 g zahar
3 linguri de miere
15 g praf de copt (1.5 plicuri)
1 plic de vanilie
490-560 g faina (aproximativ 3,5-4 cani)
Pentru umplutura:
1.5 litri lapte (6 cani)
5 linguri de faina
50 g unt
200 g zahar
1 plic de vanilie
Optional: crema de lapte, frisca sau lapte condensat indulcit
Crema pentru acoperirea prajiturii:
1 plic de crema de vanilie pentru prajituri
375 ml lapte (1.5 cani)
Amestecata cu mixerul pana devine cremoasa
Pentru decorarea cu ciocolata:
1 tableta mare de ciocolata cu lapte
3-4 linguri de smantana dulce
Ciocolata se topeste la bain-marie si se amesteca cu smantana dulce
Mod de preparare:
Prepararea aluatului de biscuiti:
Topiti untul intr-un vas si luati-l de pe foc imediat ce s-a topit.
Bateti ouale cu zaharul folosind un mixer.
Puneti mierea intr-o tigaie si incalziti-o la foc mic pana se topeste (aproximativ 2 minute). Adaugati praful de copt si amestecati pana cand compozitia face spuma, apoi luati de pe foc.
Amestecati mierea cu ouale batute si adaugati untul topit. Incorporati treptat faina si framantati pana obtineti un aluat ferm.
Impartiti aluatul in 6-7 bucati si intindeti fiecare parte pe o suprafata presarata cu putina faina, pana obtineti discuri de dimensiuni medii (puteti folosi un capac de oala pentru a taia uniform).
Coaceti discurile pe o tava tapetata cu hartie de copt, intepandu-le usor cu o furculita. Coaceti in cuptorul preincalzit la 180°C timp de aproximativ 4 minute, pana cand devin usor aurii. Atentie sa nu le ardeti!
Prepararea umpluturii:
Intr-o cratita, amestecati laptele, faina, zaharul si vanilia. Fierbeti amestecul la foc mic, amestecand constant, pana obtineti o crema groasa. Lasati-o sa se raceasca usor inainte de a o folosi.
Asamblarea prajiturii:
Taiati discurile de biscuiti la dimensiuni egale cu ajutorul unui capac de oala. Asezati primul strat pe un platou si ungeti-l cu crema. Repetati procedura pentru fiecare strat de biscuiti.
Acoperiti partea superioara si lateralele prajiturii cu crema de vanilie pregatita.
Optional, puteti folosi firimituri de biscuiti ramase pentru a decora marginile prajiturii.
Decorarea cu ciocolata:
Topiti ciocolata la bain-marie si amestecati-o cu smantana dulce. Puneti amestecul intr-o punga sau un pos si decorati prajitura dupa preferinte.
Medovik este o prajitura fina si bogata, cu un gust rafinat de miere si crema, perfecta pentru ocazii speciale!