Ingrediente:
300 g faina
150 g zahar
1 plic praf de copt (10 g)
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingura otet (pentru activarea bicarbonatului)
100 ml ulei
250 ml apa minerala sau suc de portocale proaspat
150 g fructe uscate (stafide, caise, merisoare, curmale)
50 g fructe confiate (cirese, coji de portocale)
100 g nuci tocate grosier
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingurita scortisoara (optional)
1 praf de sare
Mod de preparare:
Hidrateaza fructele uscate (stafide, merisoare, curmale etc.) in apa calduta timp de 10 minute, apoi scurge-le bine. Toaca nucile grosier.
Intr-un bol mare, cerne faina impreuna cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu si un praf de sare.
Adauga zaharul, scortisoara (daca folosesti) si amesteca bine.
Intr-un alt bol, combina apa minerala (sau sucul de portocale), uleiul, esenta de vanilie si otetul. Amesteca bine lichidele.
Toarna treptat lichidul peste ingredientele uscate, amestecand cu o spatula sau un tel pana la omogenizare.
Incorporeaza fructele uscate, fructele confiate si nucile in aluat, amestecand usor pentru a le distribui uniform.
Toarna compozitia intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt.
Coace in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 40-50 de minute, sau pana cand checul trece testul scobitorii.
Lasa checul sa se raceasca complet in tava, apoi scoate-l si feliaza-l.