Reteta de Nuci Umplute: Fragede si Aromate ca pe Vremuri

Reteta de Nuci Umplute: Fragede si Aromate ca pe Vremuri

Nucile umplute sunt un desert clasic, care ne aminteste de gusturile copilariei si de mesele festive alaturi de cei dragi. Fragede si aromate, aceste mici delicii sunt perfecta combinatie intre aluatul crocant si crema bogata, aducand un strop de nostalgie in fiecare muscatura. Reteta traditionala pe care ti-o propunem este simpla, dar plina de savoare, ideala pentru a recrea acel gust autentic de altadata.

Ingrediente pentru Aluat:
200 g unt
600 g faina
4 oua
4 linguri zahar
1 plic praf de copt

Ingrediente pentru Crema:
Marginile ramase de la fursecuri sau biscuiti simpli
150 g zahar pudra
200 g nuca maruntita
1 esenta de rom
1 lingura cacao
200 ml lapte

Mod de Preparare

Pregatirea aluatului: Amesteca untul cu zaharul pana cand acesta din urma se dizolva complet, apoi incorporeaza ouale si mixeaza pana la omogenizare. Adauga faina si praful de copt, framantand pana obtii un aluat usor de modelat.

Modelarea si coacerea cojilor: Pune aluatul in formele speciale de nuci si coace pana cand capata o nuanta aurie. Verifica dupa 20-30 de secunde pentru a preveni arderea.

Prepararea cremei: Amesteca resturile de aluat sau biscuitii maruntiti cu zahar pudra, nuca macinata, esenta de rom, cacao si lapte pana obtii o compozitie cremoasa.

Asamblarea nucilor: Umple fiecare coaja cu crema si lipeste-le doua cate doua. La final, presara zahar pudra pentru un aspect deosebit.

Cu aceasta reteta de nuci umplute, vei aduce in bucataria ta un desert care, desi clasic, ramane mereu actual prin simplitatea si gustul sau desavarsit. Perfecte pentru sarbatori sau pentru a rasfata familia in orice zi, aceste nuci fragede si aromate sunt garantate sa aduca zambete si amintiri dragi la fiecare degustare. Spor la gatit si pofta buna!

Reteta traditionala de gogosi pufoase din Ardeal

Trucul de aur pentru gogosi pufoase: Alegerea fainii potrivite

Ingrediente:

500 g faina de tip 000
250 ml lapte cald (nu fierbinte)
50 g unt topit
2 oua
50 g zahar
10 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
1 praf de sare
1 lingurita de esenta de vanilie (optional)
Ulei pentru prajit
Zahar pudra pentru decor

Instructiuni de preparare:

Activarea drojdiei:
Dizolva drojdia in laptele cald si adauga o lingurita de zahar.
Lasa amestecul sa stea 5-10 minute, pana cand se formeaza spuma.

Prepararea aluatului:
Intr-un bol mare, cerne faina de tip 000 si adauga zaharul si sarea.
In centrul fainii, adauga ouale, untul topit si esenta de vanilie.
Toarna laptele cu drojdia activata si amesteca pana obtii un aluat omogen.
Framanta aluatul timp de 10-15 minute, pana devine elastic si nu se mai lipeste de maini.

Dospirea:
Acopera aluatul cu un prosop curat si lasa-l sa dospeasca intr-un loc cald timp de aproximativ 1 ora, pana isi dubleaza volumul.

Formarea gogosilor:
Intinde aluatul pe o suprafata usor infainata pana ajunge la o grosime de aproximativ 1 cm.
Foloseste o forma rotunda sau un pahar pentru a taia gogosile.
Lasa gogosile taiate sa mai creasca timp de 15-20 de minute.

Prajirea:
Incalzeste uleiul intr-o tigaie adanca la foc mediu.
Prajeste gogosile pana devin aurii pe ambele parti, aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte.
Scoate-le pe prosoape de hartie pentru a absorbi excesul de ulei.

Decorarea:
Presara zahar pudra deasupra gogosilor calde.
Serveste-le cu placere.

Reteta Rapida: Gogosi Fara Faina cu Iaurt, Gata in 10 Minute

Reteta rapida de gogosi fara faina, cu iaurt
Reteta Rapida: Gogosi Fara Faina cu Iaurt, Gata in 10 Minute

Ingrediente:
2 oua
2 linguri de zahar
Un praf de sare
250 ml kefir
250 g gris
1 lingurita bicarbonat de sodiu

Mod de Preparare:

Pregatirea Ingredientelor:
Intr-un bol mare, spargeti 2 oua.
Adaugati 2 linguri de zahar si un praf de sare.
Bateti ouale cu zaharul si sarea pana cand amestecul devine omogen.

Adaugarea Kefirului:
Turnati 250 ml kefir peste amestecul de oua.
Amestecati bine pana cand kefirul este complet incorporat.

Adaugarea Grisului:
Incorporati 250 g gris in amestecul lichid.
Amestecati bine pana obtineti o compozitie uniforma.

Activarea Bicarbonatului de Sodiu:
Adaugati 1 lingurita de bicarbonat de sodiu.
Amestecati bine pentru a asigura distributia uniforma a bicarbonatului de sodiu.
Lasati amestecul sa stea timp de aproximativ 10 minute pentru ca grisul sa absoarba lichidul si sa se umfle.

Coacerea Gogosilor:
Incalziti o tigaie antiaderenta la foc mediu.
Turnati cantitati mici din compozitie in tigaie, formand mici clatite.
Coaceti pe fiecare parte pana devin aurii si bine coapte in interior.

Servirea: Serviti gogosile calde, simple sau cu topping-uri la alegere, cum ar fi miere, gem sau fructe proaspete.