Reteta de Placinta Georgiana (Hachapuri) – Se topeste in gura

Ingrediente pentru aluat:
Kefir – 300 ml
Sare – 1 lingurita
Zahar – 1 lingurita
Oua – 2 bucati
Praf de copt – 10 g
Faina – 450 g
Ulei vegetal – 3 linguri
Ingrediente pentru umplutura:
Branza topita – 300 g
Oua – 1 bucata
Sare – dupa gust

Mod de preparare:
1️⃣ Pregatirea aluatului:
Intr-un bol mare, se toarna kefirul, se adauga sarea, zaharul si ouale. Se amesteca bine cu un tel sau o lingura de lemn.
Se adauga praful de copt si se incorporeaza treptat faina, framantand pana se obtine un aluat moale si elastic. Daca este prea lipicios, se mai adauga putina faina.
Se acopera aluatul cu un prosop si se lasa sa se odihneasca 10 minute.
2️⃣ Pregatirea umpluturii:
Branza topita se rade pe razatoarea mare sau se faramiteaza bine.
Se adauga oul si un praf de sare (daca branza nu este deja sarata). Se amesteca bine pana se obtine o compozitie omogena.
3️⃣ Formarea placintelor:
Se imparte aluatul in 4-6 bucati egale. Fiecare bucata se intinde sub forma de cerc, cu grosimea de aproximativ 0.5 cm.
In mijlocul fiecarui cerc de aluat se pune o portie de umplutura de branza. Se aduna marginile aluatului spre centru, sigiland umplutura, apoi se aplatizeaza usor cu mana pentru a forma o placinta rotunda.
4️⃣ Prajirea placintelor:
Se incinge o tigaie cu putin ulei vegetal si se prajesc placintele la foc mediu, aproximativ 3-4 minute pe fiecare parte, pana devin aurii si crocante.
Se scot pe un prosop de hartie pentru a absorbi excesul de ulei.
🥰 Se servesc calde, cu smantana sau alaturi de un ceai aromat! Pofta buna! 😋