Aceasta reteta de turta dulce este ideala pentru cei care tin post sau urmeaza o dieta fara gluten. Preparatul este simplu, aromat si poate fi decorat cu o glazura de cacao si diverse toppinguri, precum nuci, fulgi de cocos sau fructe uscate.
Ingrediente uscate:
60 g faina de ovaz
60 g faina de hrisca
60 g amidon de cartofi
40 g faina de mei
30 g seminte de in auriu macinate
130 g zahar brun sau alb
2 lingurite condiment pentru turta dulce
1 lingurita cu varf de cacao
1 lingurita rasa de praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
Ingrediente umede:
60 g banana coapta, fara coaja
250 ml lapte de soia, la temperatura camerei
80 ml ulei
1 lingura otet de mere
Ingrediente pentru glazura de cacao:
100 g unt vegetal
100 g zahar pudra
60 g cacao
2 linguri lapte de soia
Mod de preparare:
Cerne fainurile intr-un bol, apoi adauga cacao, condimentele pentru turta dulce, semintele de in macinate, praful de copt si bicarbonatul. Adauga zaharul si amesteca bine.
In compozitia uscata, adauga ingredientele umede: laptele de soia la temperatura camerei, uleiul, otetul de mere si banana pasata cu o furculita. Amesteca pana obtii o compozitie omogena.
Toarna aluatul intr-o tava dreptunghiulara (24×12 cm) tapetata cu hartie de copt. Coace turta dulce in cuptorul preincalzit la 200°C timp de aproximativ 50 de minute (pana trece testul scobitorii). Dupa ce se raceste, acoper-o cu glazura de cacao.
Pentru glazura de cacao: Topeste untul intr-o craticioara, adauga cacao, zaharul pudra cernut si laptele de soia. Amesteca pana obtii o compozitie fina, fara a o fierbe.
La final, decoreaza turta dulce cu nuci caju maruntite, fulgi de cocos sau fructe uscate, precum stafide sau merisoare.
Pofta buna!