Reteta simpla de Langosi sau Placinte cu smantana si telemea

Descopera placerea unei retete traditionale de langosi, unde aluatul dospit peste noapte intalneste deliciul smantanii si savoarea telemelei sarate, creand un aperitiv de neuitat. Gata sa se topeasca in gura, acesti langosi imbina perfect gustul pufos cu aroma intensa a ingredientelor alese cu grija.

Ingrediente:

1 kg faina
50 g drojdie proaspata (un cub generos)
500 ml lapte
2 linguri zahar
2 galbenusuri
o lingurita sare
200 ml smantana
2 linguri ulei

Ulei pentru prajit
Smantana si telemea sarata pentru servire

Metoda de preparare:

Intr-un bol, amestecati drojdia si zaharul in laptele caldut si lasati compozitia sa se activeze timp de aproximativ 10 minute. In alt recipient, combinati faina, galbenusurile, sarea, uleiul si smantana. Adaugati amestecul de drojdie si framantati un aluat elastic. Permiteti aluatului sa dospeasca timp de aproximativ o ora, pana cand isi dubleaza volumul. Apoi, refrigerati aluatul peste noapte pentru a-i intensifica aromele.

In ziua urmatoare sau ori de cate ori simtiti pofta de langosi, incalziti generos uleiul intr-o tigaie. Luati o portiune de aluat de dimensiunea unei mingi de ping-pong, intindeti-o subtire si coaceti-o in uleiul incins. In timp ce sunt inca calzi, ungiti-i cu smantana si presarati telemea sarata razuita, preferabil cu ochiuri mari. Langosii pot fi serviti asa cum sunt sau ii puteti indoi la mijloc pentru a-i face mai practici. Daca doriti o varianta dulce, puteti adauga putin gem in timpul prepararii.