Ingrediente pentru 3 foi:
12 albusuri
360 g zahar
360 g nuci macinate
Ingrediente pentru crema:
12 galbenusuri
2 oua intregi
270 g zahar
375 g unt
150 g stafide
extract de rom (dupa gust)
Mod de preparare:
Pregatirea stafidelor: Incepe prin a inmuia stafidele in rom cu cateva ore inainte de a pregati tortul. Cantitatea de rom depinde de preferintele tale, dar ai grija sa nu exagerezi, mai ales daca tortul este destinat copiilor. Amesteca periodic stafidele pentru a absorbi suficient rom si a se hidrata frumos, fara a fi nevoie sa le scurgi mai tarziu.
Foi: Coace cele trei foi intr-o forma rotunda de 30 cm, tapetata cu hartie de copt. Pentru fiecare foaie, bate 4 albusuri spuma tare cu 120 g zahar, apoi adauga si incorporeaza usor cu o spatula 120 g nuci macinate. Coace fiecare foaie la 190°C timp de aproximativ 20 de minute, dar ajusteaza timpul in functie de cuptorul tau. Dupa coacere, lasa foile sa se raceasca inainte de a indeparta hartia de copt.
Crema: Galbenusurile si cele doua oua intregi se fierb pe bain-marie impreuna cu zaharul, amestecand cu un mixer pana cand zaharul se dizolva complet. Continua sa amesteci cu o spatula sau un tel, la foc mediu, pentru a evita formarea omletei. Dupa ce crema s-a ingrosat (aproximativ 15 minute), adauga 125 g unt si amesteca pana se topeste. Lasa crema sa se raceasca complet, amestecand din cand in cand.
Dupa ce crema s-a racit, incorporeaza treptat crema de oua in 250 g de unt spuma, batut anterior. Adauga stafidele scurse de rom si amesteca delicat.
Asamblare: Umple foile cu crema, aplicand un strat generos intre foi si pe laterale. Foloseste o scobitoare pentru a scoate cu grija cateva stafide, lasandu-le sa iasa usor din crema pentru un efect vizual placut.
Tortul se serveste rece, dupa ce a stat la frigider cateva ore, pentru ca aromele sa se intrepatrunda si sa se stabilizeze. Pofta buna!