Rusaliile, cunoscute si sub numele de Pogorarea Sfantului Duh, reprezinta una dintre cele mai importante sarbatori crestine, celebrata la 50 de zile dupa Paste. Sarbatoarea Rusaliilor constituie cea mai veche sarbatoare crestina alaturi de cea a Pastilor, fiind praznuita inca din vremea Sfintilor Apostoli.
De Rusalii, crestinii comemoreaza momentul in care Duhul Sfant s-a pogorat asupra ucenicilor lui Iisus Hristos, adunandu-se in Ierusalim pentru sarbatoarea evreiasca a Cincizecimii. Aceasta intamplare este considerata momentul nasterii Bisericii crestine, deoarece apostolii au primit darul vorbirii in limbi si au inceput sa propovaduiasca Evanghelia tuturor natiunilor.
Ce nu trebuie sa lipseasca din casa in ziua de Rusalii
Conform unei vechi credinte populare, Rusaliile sunt spirite rele care au ramas ascunse pe pamant timp de o luna. Aceste spirite, numite si Iele, sunt considerate fiicele lui “Rusalim imparat”, o personificare a cetatii Ierusalim.
Pentru a se proteja de necazuri si spirite rele, credinciosii aduc la Biserica frunze si ramuri de tei pentru a fi sfintite. Aceste frunze sunt apoi puse la usi si ferestre pentru a proteja gospodaria de fulgere, grindina si spirite rele. Frunzele de tei asezate la icoane au rolul de a proteja oamenii de necazuri.
Frunzele de pelin, esentiale in ziua de Rusalii
O alta traditie populara sugereaza ca in zilele de Rusalii, duminica si luni, credinciosii sa aiba in casa usturoi si frunze de pelin. Aceste frunze de pelin se adauga in toate bauturile consumate in cele doua zile de sarbatoare, cu exceptia apei, pentru a tine spiritele rele la distanta.
Ce nu este bine sa faci de Rusalii
Ca in orice mare sarbatoare crestina, de Rusalii nu este bine sa faci anumite lucruri. Pe langa interdictia de a spala, coase si calca, credinciosii respecta si alte traditii pentru a le merge bine tot anul. De la Duminica Rusaliilor, timp de noua saptamani, nu este bine sa culegi plante de leac. In aceste doua zile de sarbatoare, nu se merge la camp pentru ca Ielele te pot prinde si pedepsi aspru.
Nu este indicat sa te urci in pomi sau sa pleci prea departe de casa. Daca totusi alegi sa-ti petreci weekend-ul prelungit la mare sau la munte, este bine sa ai pelin in buzunar sau in san pentru a fi protejat de mania Ielelor.
De asemenea, de Rusalii nu se intra in vie, nu se merge in locuri pustii, pe langa paduri sau fantani, deoarece te-ai putea intalni cu spiritele rele. In aceasta zi de sarbatoare nu se lucreaza, deoarece se crede ca Ielele au puterea de a-i pedepsi pe cei care nu cinstesc Rusaliile.