Ingrediente
4 Vinete mici sau 2 daca sunt mai mari
2 Rosii
2cArdei Kapia
2 Cepe albe
Sare dupa gust
50 ml Ulei
1 legatura Patrunjel verde
Zeama de 1 lamaie
Instructiuni de preparare:
Pregatirea legumelor:
Spalati bine vinetele, ardeii si rosiile.
Coaceti vinetele in cuptor, pe un gratar incins, pe o plita sau un disc, in functie de preferinte.
Coaceti ardeii alaturi de vinete, avand grija sa-i intoarceti pentru o coacere uniforma.
Coaceti rosiile preferabil pe o plita sau un disc. Alegeti rosii mai tari pentru a evita inmuierea excesiva.
Puneti ceapa la copt cu tot cu coaja.
Prepararea vinetelor:
Dupa coacere, puneti vinetele intr-o sita sau pe un tocator inclinat pentru a se scurge de lichidul amarui. Acest pas este esential pentru a obtine vinete dulci si sanatoase.
Dupa scurgere si racire, decojiti vinetele, inlaturati coditele si tocati-le marunt.
Prepararea ardeilor si rosiilor:
Dupa coacere, presarati ardeii cu putina sare si lasati-i sa se raceasca intr-un bol acoperit. Apoi decojiti-i cu grija, curatati-i de seminte si tocati-i marunt.
Rosiile coapte se decojesc si se toaca usor.
Curatati ceapa coapta si dati-o pe razatoare.
Amestecarea ingredientelor:
Intr-un bol incapator, adaugati vinetele tocate, ceapa rasa, ardeii copti si tocati, rosiile coapte, patrunjelul spalat si tocat marunt, sarea, zeama de lamaie si uleiul.
Amestecati usor cu o lingura din lemn pana obtineti o compozitie cremoasa si omogena.
Refrigerare:
Lasati salata la frigider pentru aproximativ o ora pentru a permite aromelor sa se imbine, apoi serviti-o pe felii de paine prajita.
Micile mele secrete:
Alegerea vinetelor: Optati pentru vinete ferme, cu coaja neteda si lucioasa, pentru cel mai bun gust.
Coacerea vinetelor: Pentru un gust intens, coaceti vinetele direct pe flacara, adaugand astfel un gust afumat salatei.
Scurgerea vinetelor: Lasand vinetele sa se scurga dupa coacere, eliminati lichidul amar si obtineti o salata mai dulce.
Folosirea lamaiei: Zeama de lamaie va pastra culoarea vinetelor si va adauga o nota de aciditate, echilibrand gustul salatei.
Timp de asteptare: Permitand salatei sa stea la frigider pentru o ora, aromele se vor intensifica, rezultand o salata si mai delicioasa.
Pastrarea salatei: Salata de vinete cu ardei copti se pastreaza bine la frigider timp de 2-3 zile intr-un recipient etans. Gustul se poate imbunatati cu timpul, asa ca nu ezitati sa o preparati in avans!
Servirea salatei: Salata de vinete cu ardei copti este delicioasa servita pe paine prajita sau ca dip pentru legume proaspete. De asemenea, merge perfect alaturi de un gratar sau ca sos pentru sandvisuri.