Semintele de in: beneficii pentru sanatate

Semintele de in vin cu numeroase beneficii pentru sanatate si sunt considerate un superaliment. Pe cat sunt de mici, pe atat contin o multime de acizi grasi Omega-3 (de fapt, acid alfa-linoleic) si Omega-6, vitamina C, vitamina E si vitaminele din grupa B, fibre solubile, proteine cu valoare biologica mare, substante minerale (fier, magneziu, calciu, fosfor, zinc, potasiu), lignina (un fitoestrogen care actioneaza ca un antioxidant), mucilagii (substante cu efect laxativ usor), aminoacizi.

Conform studiilor, semintele de in sunt cea mai importanta sursa vegetala de acid alfa-linoleic (substanta din familia acizilor grasi Omega-3, cu rol important in scaderea nivelului colesterolului “rau”).

Beneficii:

  • imbunatatesc digestia, datorita continutului de fibre
  • sunt eficiente impotriva constipatiei, datorita continutului de mucilagii
  • produc satietate si regleaza astfel greutatea corporala
  • reduc nivelul colesterolului “rau”
  • previn dezvoltarea celulelor canceroase, datorita ligninei din compozitie

Semintele de in iti pot imbunatati viata:

1.Sunt recomandate pentru diabetici. Daca sunt consumate in fiecare zi ele echilibreaza foarte mult nivelul de zahar existent in sange
2.Consumul zilnic de seminte de in ajuta cu mult la calmarea bufeurilor in menopauza
3.Te pot ajuta sa ai o inima sanatoasa. Daca ai probleme cu sistemul circulator semintele de in te ajuta sa scazi tensiunea si sa reduci colesterolul
4.Nu multi stiu, insa semintele de in sunt perfecte si pentru bronsitele cronice. Un expectorant foarte bun se va obtine din jumatate de lingurita de seminte macinate care se vor agita pentru 15 minute in paharul cu apa. In final se vor strecura si se vor bea aproximativ 2 lingurite de 3-4 ori in fiecare zi.
5.Ajuta la mentinerea unei greutati optime – Semintele de in joaca un rol esential in dieta ta daca doresti sa pierzi un anumit numar de kilograme. Acest lucru se datoreaza in primul rand continutului lor ridicat de fibre, care iti ofera senzatie de satietate pentru mai mult timp.
6.Beneficii pentru piele. Semintele de in ajuta la hidratarea pielii, datorita capacitatii lor de a retine apa. De asemenea, consumul de ulei de in poate ajuta la eliminarea toxinelor si la mentinerea sanatatii pielii. Aplicarea direct pe piele ajuta la ameliorarea eczemelor, la hidratare si la vindecarea arsurilor minore.
7.Beneficii pentru unghii si par. Semintele de in au proprietati emoliente care cresc umiditatea parului, imbunatatind aspectul acestuia. Acest aspect ajuta la cresterea sanatoasa a parului si unghiilor, oferindu-le moliciune si eliminarea toxinelor.
8.Sprijina buna functionare mentala. Semintele de in contribuie la imbunatatirea functiei creierului datorita acizilor grasi esentiali pe care ii contine.

IMPORTANT! Cum se consuma semintele de in

Macinate, semintele de in sunt mai bine digerate si isi fac mai rapid efectul. Este recomandat sa le cumperi intregi si sa le macini acasa (cu o rasnita de cafea), chiar inainte de consum, pentru ca isi pot pierde repede proprietatile odata transformate in pulbere.

O alta metoda recomandata este inmuierea semintelor de in in apa calda pentru minimum 10 minute sau in apa rece pentru doua ore. Se pot lasa la inmuiat si peste noapte si apoi se consuma cu tot cu apa in care au stat, transfomata in gel.

Modalitati prin care poti include semintele de in in alimentatia zilnica

-Adauga 1-3 linguri de seminte de in in smoothie-ul tau de dimineata. Foloseste multa apa sau lapte vegetal, deoarece semintele de in absorb mult lichid.
-Adauga o lingura de seminte de in in iaurt, pe care il poti indulci cu putina miere cruda.
-Foloseste faina de in la prepararea brioselor, prajiturilor sau a painii de casa.
-Semintete de in maruntite pot fi folosite si la reteta de granola.
-Amestecate cu apa, pot fi utilizate in loc de ou in retete vegetariene sau vegane.

Cea mai rapida si usoara modalitate de a consuma aceste seminte micute este de a le incorpora in smoothie-ul de dimineata. De asemenea, le poti adauga in aluatul pentru clatite, burgerii vegetali preparati acasa si chiar terciul / porridge-ul de ovaz.

Retete cu seminte de in

Smoothie cu afine si seminte de in

-1 cana de afine, congelate sau reci
-1 lingura de seminte de in macinate
-o mana de frunze de spanac proaspete
-un sfert de cana de iaurt (optional)
-o cana de lapte (de preferat vegetal)

Se pun toate ingredientele in cana blender-ului si se mixeaza bine.

Suc de lamaie cu seminte de in

-⅓ lamaie
-1 lingurita seminte de in macinate
-1 cana apa calduta

Lamaia, spalata bine in prealabil, se stoarce in cana cu apa, dupa care se adauga semintele de in macinate si se amesteca. Acest suc imbunatateste digestia si ajuta in procesele de detoxifiere.

Budinca de chia si in

-2 cani de lapte vegetal
-1 lingura de ulei de cocos
-3 linguri de seminte de chia
-3 linguri de seminte de in macinate

Intr-o tigaie neaderenta, pe care o incalzesti la foc mediu, adaugi o lingura de ulei de cocos, semintele si faina de seminte de in, precum si laptele. Amesteci constant folosind o lingura de lemn ori o spatula pana cand consistenta se transforma intr-o budinca groasa, adica in jur de 3 minute. Torni rezultatul intr-un bol si apoi adaugi toppingul dorit, de la sirop de artar sau agave si pana la fructe taiate sau nuci macinate.

Semintele de in sunt usor de utilizat si pot fi adaugate la o varietate de retete. Alte idei pentru a integra aceste seminte miraculoase in meniul tau zilnic:

-Stropeste cu ulei de seminte de in salatele proaspete in loc de dressing pentru salata.
-Presara seminte de in macinate peste cereale calde sau reci pentru un plus de fibre si aroma.
-Amesteca semintele de in in aluatul pentru fursecuri, briose sau paine.
-Adauga semintele de in in chiftele de carne sau de legume.