Mai jos aveti reteta originala cu telemea, mie asa mi s-au parut cele mai bune si mai simple. Variante de umpluturi sarate: cartofi piure, varza calita tocata marunt, carne tocata calita, etc. Variante de umpluturi dulci: branza de vaci bine scursa amestecata cu galbenus de ou si putin zahar/vanilie, gem gros amestecat cu nuci, nuci cu putin zahar si cacao sau scortisoara, mere calite, dovleac calit, etc
Ingrediente: Lapte 250 ml (sa fie cald) / Drojdie proaspata 30 g sau 15g de drojdie uscata / Sare 0.5 lingurite / Zahar 0.5 lingurite / Unt 150 g sa fie moale, la temperatura camerei / Oua 2 buc / Faina alba 400 g / Branza telemea 300 g / Susan 1 linguri, puteti sa combinati cu mac sau susan negru.
Preparare: Intr-un bol adanc turnati laptele cald(nu fierbinte!), adaugati drojdia si amestecati bine. Tot acolo adaugati sarea, zaharul, 1 ou si untul moale. Puneti faina si incepeti sa amestecati cu mainile aluatul. La final ar trebui sa obtineti un aluat moale dar nelipicios.
Lasati-l in bol, acoperit cu un prosop, sa creasca si sa se odihneasca 30 de minute. Pana aluatul creste pregatiti umplutura de branza – este foarte simplu, doar sfaramati branza telemea in bucatele mici, sau o dati prin razatoare mai mare. Acum scoateti aluatul din bol pe masa presarata cu faina si il taiati in 4 bucati egale. Apoi fiecare din cele 4 bucati mari o taiati in 3 bucatele mai mici, astfel vom obtine 12 bucatele de aluat egale. Formati bilute din ele si lasati 10 minute sa se odihneasca pe masa.
Acum ne apucam sa facem efectiv Margaretele: – luati cate o bila de aluat si o aplatizati bine cu mainile, insistati mai mult pe margini. Puneti 1 lingura de branza in mijloc. Lipiti bine marginile si aduceti colturile spre mijloc.
Incercati sa faceti margini mai subtiri, nu foarte groase. Deci, aduceti colturile spre mijloc si dati o forma rotunda placintei, pe cat se poate. Acum o intoarceti cu acele margini in jos si vedeti ca avem iar o bila, dar de data asta umpluta cu branza. Iar o aplatizati bine cu mainile sa fie cam de 7-8mm grosime, si bineinteles rotunda. Taiati placinta in 4 bucati egale, dar nu ajungeti cu cutitul pana in mijloc. Apoi fiecare din cele 4 felii o mai taiati in altele 2 egale – asa vom avea 12 petale de „margarete”. Mutati atent placinta in tava, se poate lua si cu mainile, dar ca sa fie mai simplu eu am folosit o spatula. Pe parcurs cum le faceti, le puneti intr-o tava asternuta cu hartie de copt.
Mie mi-au iesit 2 tavi a cate 6 margarete in fiecare. Le lasati sa mai creasca 10 minute in tava inainte sa le puneti la cuptor. Apoi se ung cu ou batut, se pot folosi si doar galbenusuri daca le vreti si mai colorate. Presarati in mijloc susan, mac sau negrilica. Se coc la cuptor preincalzit la 180 de grade timp de 25 de minute, sau pana se rumenesc frumos.
Lasati sa se raceasca macar 15-20 de minute inainte de servire, daca veti avea rabdare. Si aici o sectiune delicioasa, sunt foarte fragede si aromate. La fel de bune au fost si calde si reci, bataie pe fiecare din ele pana la utlima bucatica. Pofta Buna!