Toba de porc facuta acasa

Pregatirea unui preparat traditional romanesc precum toba de porc aduce o nota speciala mesei festive. Cu ingrediente simple si tehnici bine pastrate, poti crea o delicatesa perfecta pentru sarbatori.

Ingrediente necesare:
1 cap de porc (inclusiv limba si urechi)
1 rinichi de porc
1 inima de porc
Ficat de porc
1 kg carne de porc (pulpe sau piept)
200 g orez
200 g mazare fiarta
2-3 fire de ceapa verde, tocate marunt
3-4 catei de usturoi, tocati fin
Sare si piper, dupa gust
1 lingurita boia de ardei dulce
½ lingurita cimbru uscat
½ lingurita marar uscat
Foi de varza pentru invelit
2 linguri ulei pentru calit

Pasii de preparare:
Fierbe capul de porc, rinichiul, inima si ficatul in apa cu sare pana cand sunt fragede.
Separat, fierbe bucatile de carne de porc pana se fragezesc.
Dupa fierbere, taie toate ingredientele in cubulete.
Fierbe orezul in apa cu sare pana devine moale. Scurge-l bine si lasa-l sa se raceasca.
Incinge uleiul intr-o tigaie si caleste ceapa verde impreuna cu usturoiul pana capata o culoare aurie.
Intr-un bol mare, combina carnea, organele, orezul, mazarea si ceapa calita.
Adauga sare, piper, boia, cimbru si marar, ajustand condimentele dupa preferinte.
Inmoaie foile de varza in apa fierbinte timp de cateva minute pentru a le inmuia.
Asamblarea:
Tapeteaza o tava sau o oala adanca cu foi de varza.
Adauga compozitia de carne si acopera cu un strat suplimentar de varza.
Introdu tava in cuptorul preincalzit la 180°C. Coace toba timp de 1,5 – 2 ore, pana cand este bine gatita.
Dupa coacere, lasa preparatul sa se raceasca. Toba se taie in felii si poate fi servita atat calda, cat si rece.