Ingrediente pentru blat cu mac:
150 g margarina
8 oua
200 g zahar pudra
100 g miere
1 lingurita cacao
300 g mac (macinat de doua ori)
4 linguri faina alba
1 lingurita bicarbonat de sodiu
Mod de preparare:
Frecati margarina cu zaharul pudra pana obtineti o crema omogena. Adaugati, pe rand, cate un galbenus si cate o lingura de miere, amestecand continuu. Adaugati macul macinat, iar la final incorporati faina cernuta impreuna cu bicarbonatul de sodiu si cacaua.
Separat, bateti albusurile spuma tare. Amestecati-le cu grija in compozitia cu mac.
Turnati compozitia in doua tavi de dimensiuni 23×35 cm, tapetate cu hartie de copt. Coaceti blaturile timp de 30 de minute la 170-175°C. Lasati sa se raceasca.
Ingrediente pentru blat alb:
7 albusuri
200 g zahar
125 g faina alba
4 lingurite amidon
1 lingura otet
1 lingurita praf de copt
Mod de preparare:
Bateti albusurile spuma tare. Spre final, adaugati zaharul si mixati pana obtineti o bezea lucioasa. Incorporati faina cernuta impreuna cu amidonul si praful de copt, apoi adaugati otetul.
Turnati compozitia intr-o tava de 23×35 cm tapetata cu hartie de copt. Coaceti timp de 25 de minute la 175°C.
Ingrediente pentru crema de vanilie:
7 galbenusuri
1 plic de zahar vanilat
130 g zahar
2 linguri faina alba
2 linguri amidon
500 ml lapte
300 g unt
Mod de preparare:
Mixati galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat, faina, amidonul si 125 ml de lapte (jumatate de cana). Restul de lapte se pune la fiert. Turnati amestecul obtinut in laptele fierbinte si gatiti pana obtineti o budinca groasa. Lasati sa se raceasca complet.
Bateti untul spuma si adaugati, treptat, cate o lingura din budinca racita. Obtineti astfel o crema densa.
Ingrediente pentru stratul de mere si capsuni:
1 kg mere
4 linguri zahar
2,5 plicuri de gelatina cu aroma de capsuni
Mod de preparare:
Curatati merele si dati-le pe razatoarea mare. Presarati-le cu zahar si gatiti-le timp de aproximativ 8 minute la foc mic. Adaugati gelatina praf cu aroma de capsuni si amestecati bine. Continuati sa gatiti inca 2-3 minute. Lasati sa se raceasca.
Asamblare:
Blat de mac → ½ crema de vanilie → Blat alb → Crema de capsuni → ½ crema de vanilie → Blat de mac → Glazura.
Prajitura trebuie racita inainte de servire timp de aproximativ 3-4 ore.