Tort cu blat de nuci si mousse de piersici

Tort cu blat de nuci si mousse de piersici

Acest tort deosebit, cu blat de nuci si mousse de piersici, impresioneaza printr-o combinatie fina de creme aromate, blat pufos si decoruri crocante. Perfect pentru ocazii speciale, acest desert cu straturi alternante de cacao, nuci si piersici ofera o experienta unica de gust si textura. Iata cum sa-l pregatiti!

Ingrediente pentru o forma de 20 cm:

Blat cu cacao:
2 oua
65 g zahar
65 g faina alba
15 g cacao
1 lingurita praf de copt
1 lingura ulei de rapita
Blat cu fructe uscate:
3 galbenusuri
5 albusuri
un praf de sare
150 g zahar
30 g faina alba
1 lingurita praf de copt
150 g nuci (tocate fin)
50 g fulgi de cocos
50 g stafide (tocate)
Mousse de piersici:
480 g piersici din compot
30 g zahar pudra
10 g gelatina
45 ml apa rece
Crema de piersici:
500 ml sirop de piersici (din compot, completat cu apa)
50 g zahar
2 galbenusuri
2 plicuri budinca de vanilie sau smantana (80 g in total)
200 g unt moale
Decor:
100 g ciocolata neagra
120 ml smantana lichida (crema de 30% grasime)
250 ml smantana lichida 30% grasime
5 g gelatina
15 ml apa rece
nuci prajite
rulouri de napolitana si bomboane pentru decor

Instructiuni de preparare

Blatul cu cacao: Cerneti faina cu cacao si praful de copt. Separati albusurile de galbenusuri. Bateti albusurile si adaugati treptat zaharul. La viteza mica, adaugati galbenusurile si, la final, amestecati ingredientele uscate si uleiul cu o spatula. Turnati intr-o forma de 20 cm, cu baza acoperita de hartie de copt. Coaceti la 160°C timp de 30 de minute, lasati sa se raceasca si taiati blatul in doua.
Blatul cu fructe uscate: Amestecati stafidele tocate cu faina, praful de copt si fulgii de cocos. Bateti albusurile cu sare si zahar, adaugati galbenusurile si, la final, amestecati cu ingredientele uscate. Impartiti in doua forme de 20 cm, coaceti la 160°C timp de 30 de minute. Lasati sa se raceasca si taiati fiecare blat in doua.
Mousse de piersici: Presarati gelatina in apa si lasati-o 10 minute. Scurgeti piersicile, mixati-le cu zaharul pudra, adaugati gelatina topita la foc mic (fara fierbere) si turnati mousse-ul peste unul dintre blaturile de fructe uscate. Puneti la rece.
Crema de piersici: Combinati siropul din compot si apa, pastrati 125 ml deoparte si dizolvati pudra de budinca cu galbenusurile in el. Fierbeti restul de sirop cu zaharul, apoi turnati amestecul de budinca si galbenusuri si fierbeti pana se ingroasa. Acoperiti cu folie alimentara si raciti complet. Mixati untul moale si adaugati budinca racita in portii. Impartiti crema in patru parti si aplicati-o intre straturile de blat, plasand mousse-ul de piersici in mijloc.
Crema de ciocolata: Amestecati gelatina cu apa si lasati 10 minute. Incalziti jumatate din smantana, turnati peste ciocolata maruntita, adaugati gelatina si lasati la racit. Bateti restul de smantana si incorporati ciocolata racita, apoi ungeti tortul de jur imprejur. Decorati cu nuci prajite, rulouri, bomboane si bucati de piersici.

Dati tortul la rece pentru a se intari, apoi savurati-l alaturi de cei dragi!