Aceasta reteta de tort cu fistic si zmeura este un deliciu perfect pentru cei care iubesc combinatiile de arome delicate si texturi contrastante. Blatul pufos, crema fina de fistic si zmeura proaspata fac din acest desert o alegere ideala pentru zilele festive sau pentru momentele cand vrei sa impresionezi cu un tort rafinat.
Ingrediente pentru o tava cu diametrul de 26 cm:
Blat:
3 oua mici
70 g faina
100 g zahar
2 lingurite rase praf de copt
7 ml otet de vin
Crema de fistic:
100-150 g unt de fistic (crema de fistic)
250 g mascarpone
400 g smantana pentru frisca (30% grasime)
2-3 lingurite gelatina
5-6 linguri zahar pudra
1 plic zahar vanilat
Pentru decor:
300-400 g zmeura
fistic maruntit
Mod de preparare:
Blatul:
Separa albusurile de galbenusuri.
Pune galbenusurile intr-un bol, adauga praful de copt si otetul, apoi amesteca usor.
Bate albusurile spuma impreuna cu zaharul, pana obtii o compozitie ferma. Adauga incet galbenusurile si amesteca usor.
Incorporeaza faina cu miscari delicate, pentru a pastra textura aerata a aluatului.
Toarna aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si coace la 170°C timp de aproximativ 40 de minute, pana trece testul cu scobitoarea. Lasa blatul sa se raceasca.
Crema de fistic:
Dizolva gelatina in 100 ml de apa fierbinte, amesteca bine si las-o sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei.
Mixeaza crema de fistic cu mascarponele. Adauga zaharul pudra si zaharul vanilat, apoi toarna smantana pentru frisca si mixeaza pana cand crema devine ferma.
Adauga gelatina racita in fir subtire, continuand sa mixezi pana la omogenizare.
Asamblare:
Insiropati blatul cu 3-4 linguri de ceai dulce cu lamaie.
Aseaza zmeura deasupra blatului.
Toarna crema de fistic si distribuie-o uniform.
Presara deasupra fistic maruntit.
Lasa tortul sa se raceasca in frigider pentru cateva ore inainte de servire.
Acest tort elegant cu fistic si zmeura este gata sa impresioneze prin gust si aspect! Savureaza fiecare felie. Pofta buna!