Ingrediente blat:
4 oua
120 g zahar
110 g faina de grau
15 g amidon de porumb
1 lingurita praf de copt
Zahar vanilat (1 plic sau 8 g)
Ingrediente crema de mac:
110 g mac
125 g unt
2 oua mici
15 g amidon de porumb
Aproximativ 90 g zahar (sau mai putin, dupa gust)
2 picaturi de esenta de migdale
O mana de stafide (optional)
Ingrediente stratul de mere:
Aproximativ 1 kg mere (cantarite dupa curatare si scoaterea semintelor)
1/2 lingurita scortisoara
Zahar, dupa gust
Ingrediente glazura de ciocolata:
75 g ciocolata neagra (sau 50% neagra si 50% cu lapte)
75 ml frisca lichida
1 lingurita vodca
Decor:
Aproximativ 100 g fulgi de cocos
Mod de preparare:
Blatul:
Tapeteaza o tava de aproximativ 20 x 30 cm cu hartie de copt. Cerne faina impreuna cu amidonul si praful de copt. Separa albusurile de galbenusuri. Bate albusurile spuma tare folosind mixerul la viteza mare.
Adauga treptat zaharul si zaharul vanilat, cate o lingura, continuand sa mixezi.
Redu viteza mixerului si incorporeaza galbenusurile, unul cate unul.
La final, adauga amestecul de faina si amidon in cantitati mici, amestecand usor pentru a pastra aerarea compozitiei.
Turnam compozitia pregatita in tava si o introducem in cuptorul preincalzit la 170°C. Coacem aproximativ 20 de minute, pana trece testul cu scobitoarea. Dupa ce se raceste, taiem blatul in doua straturi egale.
Umplutura de mere:
Curatam merele de coaja, le dam pe razatoarea mare si le transferam intr-o cratita inalta. Le calim sub capac, amestecand frecvent. Timpul de gatire depinde de consistenta dorita; eu prefer o textura de marmelada si recomand aceasta varianta, ceea ce necesita aproximativ 2 ore de gatire.
Spre final, adaugam scortisoara si zaharul, ajustand cantitatea de zahar in functie de cat de acre sunt merele. Gatim fara capac inca cateva minute, apoi lasam compozitia sa se raceasca.
Crema de mac:
Turnam apa clocotita peste mac. Dupa 20 de minute, fierbem amestecul si il lasam sa se raceasca. Scurgem apa si trecem macul prin masina de tocat de doua ori. Il amestecam cu ouale batute, faina si esenta de migdale.
Intre timp, topim margarina impreuna cu zaharul si, fara sa luam cratita de pe foc, adaugam macul treptat. Fierbem pana se ingroasa si intindem compozitia fierbinte peste stratul inferior de blat. Lasam sa se raceasca.
Peste stratul de mac intindem merele calite si acoperim cu partea superioara a blatului.
Glazura de ciocolata:
Incalzim frisca lichida, apoi adaugam ciocolata rupta bucati mici si vodca. Luam de pe foc si amestecam energic pana obtinem o glazura fina. Turnam ciocolata peste prajitura, folosind miscari de dungi. Presaram fulgii de cocos deasupra.