Tort cu portocale si alune

Un desert festiv si rafinat, perfect pentru o aniversare speciala. Acest tort combina un blat pufos cu alune, o crema usoara cu aroma de portocala si o decorare spectaculoasa care sa impresioneze pe oricine.

Ingrediente pentru blat:
5 oua
100 g zahar brun
1 lingurita extract de vanilie
50 g alune de padure
50 g faina (sau faina de orez pentru o varianta fara gluten)
1 praf de sare
1 praf de scortisoara
Coaja rasa de la 1 portocala
Ingrediente pentru crema:
500 g mascarpone, la temperatura camerei
Coaja rasa de la 1 portocala
Sucul de la 2 portocale
100 g ciocolata alba
150 ml smantana pentru frisca
Semintele de la 1 pastaie de vanilie
Ingrediente pentru decor:
1 fruct stea (carambola)
Alune de padure caramelizate (vezi reteta mai jos)
Pudra aurie comestibila

Mod de preparare:
Puneti alunele intr-o tava si coaceti-le la 180°C timp de 5 minute, pana devin parfumate. Dupa ce s-au racit, frecati-le intr-un prosop pentru a indeparta cojile si macinati-le fin.
Prepararea blatului:
Separati ouale. Bateti albusurile spuma cu un praf de sare.
Intr-un alt bol, bateti galbenusurile cu zaharul brun, coaja de portocala, scortisoara si extractul de vanilie pana devin cremoase.
Cerneti faina peste galbenusuri, adaugati alunele macinate si incorporati cu grija spuma de albusuri, in doua transe.
Turnati aluatul intr-o forma de tort (22-23 cm) tapetata cu hartie de copt si unsa pe margini. Coaceti la 175°C timp de 20-25 de minute, verificand cu o scobitoare.
Prepararea cremei:
Topiti ciocolata alba impreuna cu smantana pentru frisca la bain-marie, amestecand pana devine omogena.
Adaugati mascarpone, semintele de vanilie, coaja rasa de portocala si sucul de la 1,5 portocale. Mixati pana obtineti o crema aerata si fina.
Asamblarea tortului:
Taiati blatul racit in 3 straturi egale. Insiropati-le usor cu sucul ramas de portocala.
Umpleti fiecare strat cu crema, apoi acoperiti tortul pe deasupra si pe margini cu restul cremei. Lasati tortul la frigider sa se raceasca bine.
Decorare:
Formati trandafiri din crema pe suprafata tortului.
Adaugati bucati de alune de padure caramelizate si felii de fruct stea. Presarati putina pudra aurie comestibila pentru un aspect festiv.
Cum se prepara alunele caramelizate:
Topiti 100 g zahar si 2 linguri miere intr-o tigaie, fara a amesteca, doar rotind tigaia.
Dupa ce amestecul devine auriu, luati de pe foc si adaugati 2 lingurite bicarbonat de sodiu, amestecand rapid.
Turnati compozitia pe hartie de copt, presarati alune maruntite si lasati sa se intareasca. Spargeti bucati pentru decor.