Descopera deliciul suprem al unui tort care imbina perfect aroma intensa a ciocolatei cu finetea cremei de lapte. Tortul de ciocolata cu crema de lapte nu este doar un desert spectaculos, ci si o incantare pentru papilele gustative, ideal pentru orice ocazie speciala. Preparat cu ingrediente de calitate si multa pasiune, acest tort va deveni cu siguranta vedeta oricarei mese festive.
Ingrediente pentru blat
200 g faina
4 oua
100 g zahar
250 g ciocolata neagra
60 g unt cu 82% grasime
50 ml ulei
100 ml frisca lichida
1 fiola mica esenta de vanilie
7 g praf de copt,un praf de sare
Ingrediente pentru crema de lapte
1 litru de lapte
250 g zahar
25 g amidon de porumb
200 ml frisca lichida dulce
1 pastaie de vanilie sau 1 pliculet de zahar vanilat
120 g faina
Ingrediente pentru sirop
250 ml apa
5 linguri de zahar
1 fiola esenta de vanilie
Alte ingrediente
350 g ciocolata de menaj
2 lingurite de unt
Mod de preparare
Prepararea blatului
Rupe ciocolata in bucati mici si pune-o intr-o cratita. Adauga frisca lichida, untul si uleiul. Incalzeste amestecul la foc mic, amestecand continuu pana cand ciocolata se topeste complet, apoi lasa-l sa se raceasca. Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza galbenusurile cu zaharul pana cand isi dubleaza volumul si devin mai deschise la culoare. Intr-un alt bol, bate albusurile cu un praf de sare pana cand obtii o spuma tare si densa.
Incorporeaza spuma de galbenusuri in crema de ciocolata racita, amestecand usor cu un tel. Amesteca faina cu praful de copt si adauga-le treptat in compozitia de ciocolata, folosind miscari de jos in sus pentru a evita formarea cocoloaselor. La final, adauga spuma de albusuri si esenta de vanilie, amestecand usor pana cand totul se omogenizeaza.
Unge o forma rotunda de copt de 28 cm diametru cu putin unt si tapeteaz-o cu hartie de copt. Toarna compozitia in forma si niveleaza suprafata cu o lingura. Coace blatul in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 30-35 minute. Dupa ce blatul s-a copt, lasa-l sa se raceasca in forma timp de 10 minute, apoi scoate-l si lasa-l sa se raceasca complet pe un gratar de bucatarie. Odata racit complet, taie blatul in trei foi egale cu ajutorul unui cutit cu lama lunga.
Prepararea cremei
Intr-o cratita, combina faina, amidonul de porumb si zaharul. Adauga treptat laptele cald, amestecand usor cu un tel pentru a evita formarea cocoloaselor. Pune o pastaie de vanilie in compozitie sau, daca nu ai, adauga zahar vanilat. Fierbe amestecul la foc mic, amestecand constant pana se ingroasa. Odata ingrosata crema, scoate pastaia de vanilie (daca ai folosit una) si acopera suprafata cremei cu o folie alimentara pentru a preveni formarea unei cruste. Lasa crema sa se raceasca complet. Intre timp, bate frisca pana se intareste. Cand crema este complet racita, combin-o cu frisca, mixand usor la viteza mica pana obtii o textura fina.
Prepararea siropului
Amesteca apa cu zaharul si esenta de vanilie intr-o cratita. Fierbe amestecul pana da in primul clocot, apoi ia-l de pe foc si lasa-l sa se raceasca.
Prepararea glazurii
Topeste ciocolata impreuna cu untul, amestecand pana obtii un sos omogen. Lasa glazura sa se raceasca.
Asamblarea tortului
Pe un platou, asaza prima foaie de blat si insiropeaza-o bine. Adauga un strat de crema de lapte, niveland uniform. Asaza a doua foaie de blat deasupra, insiropeaz-o si aplica un al doilea strat de crema de lapte. Continua cu ultima foaie de blat, insiropeaz-o si toarna ciocolata topita si racita deasupra. Pentru un efect pudrat, poti razui ciocolata peste tort. Pune tortul la frigider pentru 3-4 ore sau peste noapte inainte de a-l taia si servi.
Tortul de ciocolata cu crema de lapte este mai mult decat un simplu desert – este o experienta culinara rafinata care imbina traditia cu inovatia. Fie ca il savurezi la o aniversare, la o cina festiva sau pur si simplu pentru a-ti rasfata familia, acest tort promite sa aduca un strop de magie in viata ta. Nu ezita sa-l incerci si sa te bucuri de fiecare felie!