Tort de Ciocolata: Reteta Delicioasa cu Blaturi Coapte in Tigaie

Aceasta reteta de tort cu miere si crema de unt este ideala pentru ocaziile speciale, combinand texturile delicate ale blaturilor si bogatia unei creme fine. Prepararea pas cu pas asigura un rezultat perfect, chiar si pentru cei mai putin experimentati in bucatarie. Glazura de ciocolata adauga un plus de savoare si eleganta acestui desert delicios.

Tort de Ciocolata: Reteta Delicioasa cu Blaturi Coapte in Tigaie

Ingrediente pentru Blaturi:
3-4 linguri miere
1 lingurita si jumatate bicarbonat de sodiu
110 g unt
4 oua
100-120 g zahar
2 linguri cu varf pudra de cacao
200 g faina

Ingrediente pentru Crema:
180 g zahar
3 linguri cu varf faina
1 ou
1 lingurita zahar vanilat
500 ml lapte
250-280 g unt moale, la temperatura camerei
2 linguri pudra de cacao (optional)

Ingrediente pentru Glazura:
100 g ciocolata si 3-4 linguri de ulei sau
100 g ciocolata si 70 ml smantana pentru frisca

Mod de preparare:

Pentru crema:
Intr-o cratita cu fund gros, combina zaharul, zaharul vanilat si faina. Adauga oul si putin lapte, amestecand bine pana cand se omogenizeaza totul. Adauga restul de lapte si fierbe amestecul la foc mic, amestecand constant, pana cand obtii o crema densa. Lasa crema sa se raceasca complet. Bate untul moale pana devine cremos si de culoare deschisa, apoi incorporeaza treptat crema racita, mixand continuu. Daca doresti, poti adauga si pudra de cacao.

Pentru aluat:
Incalzeste mierea intr-o cratita, adauga bicarbonatul si amesteca pana cand compozitia devine spumoasa. Incorporeaza untul si amesteca pana se topeste complet, apoi lasa amestecul sa se raceasca. Intr-un alt bol, bate ouale cu zaharul si un praf de sare pana cand zaharul se dizolva complet. Adauga compozitia de miere si unt, amestecand bine. Incorporeaza faina cernuta impreuna cu pudra de cacao, in doua transe, si amesteca pana obtii un aluat omogen.

Pentru coacerea blaturilor:
Imparte aluatul in 4 parti egale si coace fiecare blat intr-o forma rotunda de 18 cm, la 180°C, pana trece testul scobitorii. Dupa coacere, taie marginile blaturilor pentru a le uniformiza, folosind o forma rotunda de 18 cm.

Pentru glazura:
Topeste ciocolata impreuna cu uleiul (sau smantana pentru frisca) pe bain-marie, amestecand constant pana se omogenizeaza. Toarna glazura peste tort si lasa-l la frigider pentru 1-2 ore inainte de a-l servi.

Reteta BONUS -> Tort in doua culori cu blaturi de vanilie si cacao

Tort in doua culori cu blaturi de vanilie si cacao

Ingrediente pentru Blat:
8 oua
250 g zahar
400 g unt dulce, topit
500 g faina de grau
1 pliculet praf de copt
1 lingurita pulbere de vanilie
2 linguri pudra de cacao (pentru blatul de cacao)

Ingrediente pentru Crema:
300 g ciocolata neagra
250 ml frisca

Mod de Preparare

Pregatirea Aluatului:
Intr-un castron mare, bateti ouale cu zaharul pana obtineti o spuma.
Adaugati untul topit, faina si praful de copt, amestecand pana compozitia devine omogena.

Prepararea Blaturilor:
Impartiti aluatul in trei portii egale.
Intr-una dintre portii, adaugati pudra de cacao si amestecati bine.
Turnati aluatul cu cacao intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coaceti la 180°C pana se rumeneste.
In celelalte doua portii, adaugati pulberea de vanilie si amestecati bine.
Turnati compozitia de vanilie in doua tavi de copt, tapetate cu hartie de copt, si coaceti la aceeasi temperatura pana se rumenesc. Astfel, veti obtine trei blaturi: doua de vanilie si unul de cacao.

Prepararea Cremei:
Incalziti frisca pana aproape de punctul de fierbere.
Turnati frisca fierbinte peste ciocolata neagra si amestecati pana obtineti o crema fina si omogena.

Asamblarea Tortului:
Asezati primul blat de vanilie pe un platou si intindeti jumatate din cantitatea de crema peste el.
Puneti blatul de cacao deasupra si intindeti restul de crema.
Completati cu al doilea blat de vanilie.
Decorati tortul cu glazura de ciocolata sau dupa preferinte