Tort Dobos – Desert de Casa cu Straturi Fine si Glazura de Caramel

Tort Dobos – Desert cu Straturi Fine si Glazura de Caramel

Tortul Dobos este un desert clasic, format din straturi de blat fin si crema de ciocolata, acoperit cu un strat subtire de glazura de zahar caramelizat. Aceasta reteta reinterpreteaza reteta traditionala si este perfecta pentru ocazii speciale sau ca desert de weekend pentru iubitorii de ciocolata.

Ingrediente pentru blat:
Oua – 3 bucati
Zahar vanilat – 10 g (1 plic)
Zahar tos – 100 g
Faina alba – 90 g
Ingrediente pentru crema:
Ciocolata neagra – 150 g
Unt – 150 g
Lapte – 30 g
Zahar pudra – 150 g
Ingrediente pentru glazura:
Zahar brun – 100 g
Apa – 60 g

Mod de preparare:

Blatul: Intr-un bol, bate ouale cu zaharul tos si zaharul vanilat timp de 10 minute pana obtii o spuma pufoasa. Incorporeaza usor faina in amestecul de oua. Toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coace in cuptorul preincalzit la 200°C timp de 8-10 minute. Lasa blatul sa se raceasca complet pe un gratar si apoi indeparteaza hartia de copt.
Crema: Rupe ciocolata in bucati, adauga laptele si topeste-le la foc mic. Lasa ciocolata sa se raceasca putin. Intr-un bol separat, bate untul cu zaharul pudra pana devin o crema fina, apoi adauga ciocolata topita si continua sa mixezi pana obtii o compozitie omogena.
Asamblarea tortului: Taie blatul racit in 4 parti egale. Unge trei dintre aceste parti cu crema de ciocolata si suprapune-le, pastrand ultima parte neatinsa pentru glazura. Acopera si marginile tortului cu crema, pastrand o cantitate mica de crema pentru decor.
Glazura: Intr-o craticioara, topeste zaharul brun cu apa si fierbe la foc mic pana capata consistenta unui sirop.
Finalizarea tortului: Intinde siropul fierbinte peste ultima parte a blatului si, cu un cutit, marcheaza usor locurile in care vei taia tortul. Decoreaza cu crema pastrata anterior.

Un desert deosebit de fin si aromat, tortul Dobos este un deliciu cu straturi delicate de crema si glazura crocanta, perfect pentru a fi savurat in momente speciale.