Daca esti un adevarat pasionat de cafea, aceasta prajitura inspirata din celebrul latte macchiato iti va cuceri papilele gustative. Straturi cremoase de frisca, un strat delicat cu aroma de cafea si biscuiti crocanti se imbina perfect intr-un desert rafinat, ideal pentru orice ocazie.
![](https://www.ful.ro/wp-content/uploads/2025/02/l5_optimized-1024x659.jpg)
Ingrediente pentru crema:
1 litru smantana pentru frisca (30-36% grasime)
150 g lapte praf
50 ml cafea espresso (sau cafea solubila concentrata)
3 lingurite gelatina + 100 ml lapte lichid (optional)
6-8 linguri zahar pudra
Pentru straturi:
250-300 g biscuiti cu cacao
200 g piscoturi
Mod de preparare
Tapeteaza o tava de aproximativ 26×31 cm cu folie alimentara pentru a facilita scoaterea prajiturii.
Asaza un strat de piscoturi pe fundul formei.
Prepara cafeaua espresso si las-o sa se raceasca.
Daca folosesti gelatina, pune-o la hidratat in laptele lichid, apoi incalzeste usor pana se dizolva complet si las-o sa se raceasca.
Bate smantana pentru frisca pana devine ferma, apoi incorporeaza laptele praf si zaharul pudra.
Imparte crema in trei parti egale.
Prima parte poate fi lasata simpla sau imbunatatita cu 2 linguri de suc de lamaie. Amesteca 1/3 din gelatina si intinde crema peste piscoturi.
Asaza un strat de biscuiti cu cacao peste primul strat de crema.
In a doua portie de crema, adauga cafeaua racita si jumatate din gelatina ramasa, apoi intinde amestecul peste biscuiti. Acopera cu un alt strat de biscuiti.
Ultima parte de crema ramane alba. Amesteca gelatina ramasa, intinde stratul final si niveleaza.
Lasa prajitura la temperatura camerei timp de doua ore pentru ca biscuitii sa absoarba umiditatea.
Acopera bine si pune la frigider peste noapte pentru a se intari.
Scoate prajitura din frigider cu 30 de minute inainte de servire pentru o textura mai fina.
Sfaturi si variante
Daca nu vrei sa folosesti cafea, poti inlocui espresso cu cafea cappuccino instant, cicoare sau cafea Inka.
Nu inmuia biscuitii, acestia vor absorbi suficienta umiditate din crema.
Savureaza acest desert cremos si delicat, ideal pentru iubitorii de cafea! Pofta buna! 😊