Traditionalul strudel cu mac si nuci – este atat de delicios incat rareori rezista pana a doua zi

Ingrediente pentru aluat:
600 g faina
60 g zahar pudra
1 cub drojdie (aproximativ 25 g)
1 praf de sare
250 g unt
2 galbenusuri
200 ml lapte
Ingrediente pentru umplutura cu mac:
300 g mac
300 g zahar
150 ml apa
100 ml rom
Coaja rasa de la 1 lamaie
Ingrediente pentru umplutura cu nuci:
300 g nuci macinate
300 g zahar
150 ml apa
Coaja rasa de la 1 portocala sau lamaie

Mod de preparare:
Pregatirea aluatului:
Amestecati toate ingredientele pentru aluat si framantati pana obtineti un aluat ferm, dar nelipicios.
Lasati aluatul la dospit timp de aproximativ 1,5 ore.
Pregatirea umpluturilor:
Umplutura cu mac: Fierbeti apa cu zaharul, turnati amestecul fierbinte peste mac, adaugati romul si coaja rasa de lamaie. Amestecati bine si lasati sa se raceasca.
Umplutura cu nuci: Procedati similar – fierbeti apa cu zaharul, turnati amestecul peste nuci, adaugati coaja rasa de portocala sau lamaie si lasati sa se raceasca.
Formarea strudelului:
Impartiti aluatul in 4 bile egale. Intindeti fiecare bila cu sucitorul intr-o foaie subtire.
Raspanditi umplutura dorita (cu mac sau cu nuci) pe fiecare foaie, apoi rulati-le.
Asezati rulourile pe o tava tapetata cu hartie de copt.
Ungeti-le cu galbenus de ou, lasati-le sa se usuce, apoi ungeti-le din nou.
Coaceti strudelele in cuptorul preincalzit la 160°C timp de aproximativ 40 de minute.
Servirea:
Dupa ce strudelele s-au racit, presarati zahar pudra deasupra. Desi pot fi savurate si in zilele urmatoare, de cele mai multe ori dispar imediat datorita gustului lor minunat.

Aluatul se prelucreaza foarte usor, iar pe langa umpluturile de mac si nuci, poate fi folosit si cu o umplutura de cacao, pentru o variatie delicioasa. Pofta buna!