Turtele de casa au un loc special in amintirile multora dintre noi, evocand momentele petrecute in bucataria bunicii, unde aromele delicioase umpleau aerul si mesele erau intotdeauna pline de bunatati. Aceasta reteta traditionala, transmisa din generatie in generatie, aduce in prim-plan simplitatea si savoarea unor turte moi si delicioase, perfecte pentru a fi savurate in orice moment al zilei.
Ingrediente pentru Aluat:
500 ml chefir
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 ou
2 linguri ulei
500-550 g faina
50 g unt (pentru uns la final)
Sare (pentru a sara la final)
Ingrediente pentru Umplutura:
Optiuni sarate: sunca si cascaval, crenvursti, ciuperci prajite, varza inabusita, piure de cartofi
Optiuni dulci: branza de vaci cu verdeata, fructe proaspete
Metoda de Preparare:
Prepararea Aluatului:
Intr-un bol mare, combinati chefirul cu bicarbonatul de sodiu. Adaugati oul si uleiul, apoi incorporati treptat faina cernuta pana obtineti un aluat omogen, moale si usor lipicios.
Formati o bila din aluat, presarati putina faina deasupra, acoperiti cu un prosop curat si lasati sa se odihneasca la temperatura camerei timp de 10 minute.
Formarea si Umplerea Turtelelor:
Impartiti aluatul in 8-9 parti egale.
Intindeti fiecare bucata intr-o forma rotunda, groasa de aproximativ 1 cm.
Adaugati umplutura dorita in mijloc si lipiti marginile, apasand usor pentru a aplatiza turtele si uniformiza umplutura.
Lasati turtele la temperatura camerei pentru 2-3 minute.
Prajirea Turtelelor:
Incingeti putin ulei intr-o tigaie la foc mediu. Prajiti turtele in tigaia incinsa pana se rumenesc frumos pe ambele parti, acoperind tigaia cu capac in timpul prajirii.
Dupa prajire, ungeti fiecare turta cu unt topit si, optional, presarati putina sare deasupra.
Finalizare:
Asezati turtele una peste cealalta pe o farfurie si acoperiti-le cu un prosop curat.
Lasati-le deoparte timp de 10-15 minute pentru a se raci usor si a deveni mai moi.
Prepararea turtelor de casa inspirate de reteta bunicii nu este doar un exercitiu culinar, ci si o calatorie emotionala in timp, aducand in prezent farmecul si gustul autentic al traditiei. Savurati aceste turte alaturi de cei dragi, pentru a crea noi amintiri pretioase, incarcate de nostalgie si bucurie. Pofta buna!