Uleiul din arbore de ceai este un produs natural cu multiple utilizari benefice. Este un ulei esential si multe studii au demonstrat capacitatea excelenta a acestuia de a actiona ca un antiseptic, antibacterian, antiviral, antifungic si agent anti-inflamator, ajutand la vindecarea mai multor boli, motiv pentru care este denumit “cabinet medical intr-o sticluta”.
Uleiul de arbore de ceai are numeroase intrebuintari si beneficii despre care vom vorbi pe larg in cuprinsul acestui articol.
1.Uleiul din arbore de ceai este cunoscut pentru proprietatile sale antibacteriene, antifungice si antiseptice, ceea ce il face eficient in lupta impotriva bacteriilor si ciupercilor. Acest ulei este utilizat adesea pentru tratarea problemelor pielii, cum ar fi acnee, micozele sau iritatiile, datorita capacitatii sale de a combate infectiile si de a calma inflamatiile. Pentru a-l folosi in tratarea acneei, poti amesteca o parte de ulei cu 9 parti de apa, iar apoi sa aplici amestecul pe portiunile afectate, pe fata si pe corp, cu ajutorul unui betisor de urechi. Poti reaplica de cateva ori pe zi, dar trebuie sa ai grija sa-ti mentii pielea bine hidratata, atat prin utilizarea unei creme hranitoare, cat si printr-un consum corect de apa, deoarece uleiul de arbore de ceai poate usca pielea.
2.Uleiul din arbore de ceai este folosit si pentru a trata matreata sau pentru a ameliora simptomele psoriazisului si eczemelor. Poate fi adaugat in sampon pentru a stimula sanatatea parului si pentru a combate matreata.
Este folosit cu succes ca tonic al firului de par, recomandat in tratamentele anticadere. Un sampon pe baza de arbore de ceai ajuta la hidratarea atat a scalpului, cat si a parului. Scalpul este stimulat si calmat; de asemenea si improspatat.
Masca cu ulei din arbore de ceai: Amesteca doua linguri de ulei baza cu zece picaturi de ulei de arbore de ceai. Se incalzeste amestecul intr-un recipient si se aplica pe par pe toata lungimea acestuia. Apoi, infasoara parul intr-o punga de plastic si un prosop. Lasa amestecul sa actioneze 20 de minute, clateste bine si spala parul cu sampon.
3.Datorita proprietatilor sale antimicrobiene, acest ulei poate fi folosit pentru a curata si dezinfecta rani sau taieturi minore.
4.Uleiul din arbore de ceai poate actiona ca un curatator pentru uz casnic.
Odorizant de aer: se pot adauga cateva picaturi in apa pentru a crea un spray de uz casnic care elimina mirosurile neplacute.
Detergent universal: intr-o sticla cu spray de 1 litru, adaugati 15 picaturi de ulei de arbore de ceai la doua cesti de apa fierbinte si jumate de cana de otet. Utilizati-l pentru a curata blaturi, mese, oglinzi, corpuri de iluminat, in baie etc.
5.Uleiul din arbore de ceai poate fi aplicat diluat pe piele pentru a trata muscaturile de insecte sau pentru a alina mancarimile cauzate de acestea. Este important sa fie utilizat cu grija si diluat, deoarece poate irita pielea cand este folosit in concentratie mare.
6.Uleiul de arbore de ceai diluat in apa este, de asemenea, un remediu natural pentru o durere de gat. O gargara cu ulei de arbore de ceai este suficienta pentru a calma inflamatia si a usura durerea. Este deosebit de eficient atunci cand este utilizat la primul semn de durere sau raceala, pentru a preveni agravarea. De asemena inhalarea de aburi (apa clocotita in care puneti cateva picaturi de ulei de arbore de ceai) ajuta foarte mult la calmarea mucoaselor iritate. Faceti zilnic gargara si inhalare de aburi cu ulei de arbore de ceai, de cel putin 2-3 ori pe zi, pana cand toate simptomele dispar. Nu inghititi ulei de arbore de ceai, deoarece este toxic cand este ingerat !!!!
7.Datorita proprietatilor sale antimicrobiene, uleiul de arbore de ceai ajuta la combaterea bacteriilor care cauzeaza respiratia urat mirositoare, placa dentara si gingivita. Poate fi folosit ca apa de gura – 100 ml apa in care adaugati 5 picaturi ulei de arbore de ceai. Puteti adauga una, doua picaturi de ulei de arbore de ceai nediluat pe pasta de dinti, chiar inainte de periaj, pentru a sustine o sanatate orala mai buna. Sau puteti dezinfecta periuta de dinti, tinandu-o 15 minute intr-o jumatate de cana de apa, in care ati amestecat 10 pictaturi de ulei de arbore de ceai. Asigurati-va ca nu-l inghititi, deoarece compusii toxici pe care ii contine pot provoca greata si ameteala !!!
Se combina bine cu: Salvie, Ylang-ylang, Scortisoara, Lamaie, Grapefruit, Lavanda, Cimbru, Lemn trandafir.
Atentie ! Folosit in forma pura sau diluat insuficient, acest ulei poate provoca anumite reactii cutanate, precum roseata a pielii, iritatie, senzatia de arsura, mancarime sau usturime. Din acest motiv, uleiul de arbore de ceai se foloseste de obicei diluat in alte uleiuri esentiale sau solutii care sa ii atenueze taria.
In concluzie, uleiul din arbore de ceai este un instrument versatil in trusa ta de ingrijire personala si gospodarie, datorita proprietatilor sale antimicrobiene si antiinflamatorii. Asigura-te ca il folosesti cu intelepciune si in concordanta cu recomandarile, pentru a beneficia la maximum de efectele sale benefice.