Ingrediente blat:
6 oua
Un praf de sare
10 g praf de copt
80 g zahar
60 g faina alba
80 g nuci prajite, maruntite
Ingrediente crema fiarta:
3 oua
5 g zahar vanilat
80 g zahar
50 g faina alba
400 ml lapte
200 g unt
Ingrediente caramel:
100 g zahar
100 ml smantana lichida (33% grasime)
20 g unt
Ingrediente crema mascarpone:
100 ml smantana lichida (33% grasime)
50 g zahar
250 g mascarpone
Nuci caramelizate:
100 g zahar
100 g nuci
Metoda de preparare
Blatul:
Bateti cele 6 oua impreuna cu un praf de sare si zahar pana obtineti o spuma pufoasa. Cerneti faina amestecata cu praful de copt peste compozitie si incorporati-o usor. Adaugati nucile maruntite si amestecati delicat. Turnati aluatul intr-o tava de 23×23 cm, tapetata cu hartie de copt, si coaceti la 180°C timp de 25-30 de minute.
Crema fiarta:
Amestecati ouale cu zaharul vanilat si zaharul normal, apoi incorporati faina. Adaugati laptele treptat, amestecand continuu, si puneti compozitia pe foc mic. Fierbeti pana cand obtineti o consistenta de budinca. Transferati crema intr-un bol, acoperiti cu folie alimentara si lasati sa se raceasca complet.
Caramelul:
Topiti zaharul intr-o tigaie pana devine caramel. Adaugati smantana lichida si untul, amestecand pana se omogenizeaza. Transferati caramelul intr-un bol, acoperiti si lasati sa se raceasca.
Crema finala:
Bateti untul moale, adaugand treptat crema fiarta racita. Incorporati caramelul racit, continuand sa mixati pana obtineti o crema fina.
Asamblare:
Taiati blatul in doua straturi. Ungeti primul strat cu crema pregatita, apoi puneti cel de-al doilea strat, intorcandu-l cu partea superioara in jos pentru o aplicare uniforma a cremei. Intindeti crema si pe marginile prajiturii. Lasati prajitura la frigider timp de 4 ore.
Nucile caramelizate:
Topiti zaharul intr-o tigaie, adaugati nucile maruntite si prajiti-le timp de 6 minute. Transferati nucile pe hartie de copt si lasati-le la frigider pentru 30 de minute.
Decorarea:
Bateti smantana cu zaharul, apoi incorporati mascarponele. Intindeti crema pe suprafata prajiturii si presarati nucile caramelizate zdrobite. Taiati prajitura in portii si serviti cu bucurie!
Aceasta reteta este o combinatie perfecta de texturi si arome care va impresiona pe oricine!