Recomandarea dieteticianului
Ciorba de fasole ar trebui sa fie integrata din nou in dieta noastra datorita proprietatilor sale benefice.
Acest preparat, popular in trecut in gospodariile noastre, a fost treptat gatit din ce in ce mai rar. Totusi, datorita proprietatilor sale benefice, fasolea merita sa revina in meniurile noastre.
De ce merita sa consumam fasole?
Fasolea are un impact pozitiv asupra sistemului digestiv. Este bogata in fibre, care ajuta la detoxifierea organismului si reduce riscul de aparitie a cancerului de colon.
De asemenea, fasolea contine o cantitate semnificativa de potasiu, benefic pentru sistemul nervos si muscular. In plus, preparatul este o sursa de licopen – un antioxidant puternic care ajuta la combaterea inflamatiilor din organism.
Dieteticianul ofera un sfat esential pentru a obtine o fasole perfecta: fasolea trebuie inmuiata inainte de preparare.
Desi unii omit aceasta etapa, expertul considera ca este o greseala majora. Doar prin inmuierea fasolei inainte de gatire, preparatul va fi nu doar gustos, ci si sanatos, pastrand toate valorile nutritionale mentionate.
Ingrediente
500 g fasole boabe (alba, uscata)
2 morcovi mari
1 pastarnac
1 radacina de telina mica (aproximativ 150 g)
1 ceapa mare
2 catei de usturoi
2 ardei grasi (unul rosu si unul galben, optional)
3 linguri pasta de rosii
2 rosii proaspete (oparite si decojite) sau o conserva mica de rosii cuburi (aproximativ 200 g)
2 frunze de dafin
1 legatura de patrunjel proaspat
1 lingurita cimbru uscat
1 lingurita boia dulce
Sare si piper, dupa gust
3 linguri ulei de floarea-soarelui
2 litri apa (plus apa suplimentara pentru inmuierea fasolei)
Metoda de preparare
Spala bine fasolea boabe si pune-o la inmuiat intr-un bol mare cu apa rece timp de 8-12 ore (preferabil peste noapte). Dupa ce fasolea s-a inmuiat, scurge apa si clateste-o bine.
Pune fasolea intr-o oala mare, acoper-o cu apa proaspata si fierbe-o timp de aproximativ 10-15 minute.
Scurge apa si repeta procedura de doua ori pentru a elimina compusii care pot provoca disconfort digestiv.
Curata si toaca marunt ceapa, usturoiul, morcovii, pastarnacul, telina si ardeii grasi.
Intr-o oala mare, incalzeste uleiul si caleste ceapa si usturoiul pana devin translucide.
Adauga morcovii, pastarnacul, telina si ardeii. Continua sa calesti legumele timp de 5-7 minute, amestecand ocazional.
Adauga fasolea prefiarta in oala, frunzele de dafin, cimbrul si boiaua dulce.
Toarna cei 2 litri de apa si lasa totul sa fiarba la foc mic, acoperit, timp de aproximativ 40-50 de minute sau pana cand fasolea si legumele sunt moi.
Adauga pasta de rosii si rosiile proaspete (sau conserva) si mai fierbe inca 10-15 minute.
Potriveste gustul cu sare si piper.
La final, presara patrunjel proaspat tocat peste ciorba.
Serveste calda, alaturi de felii de paine proaspata sau prajita.
Pofta buna! 🍲